środa, 8 lipca 2015

Jakie jedzenie, taki nastrój

Japończycy często żartują: „Jeśli małżonkowie dzień rozpoczęli od kłótni – niech po­myślą o tym, co jedli poprzedniego dnia”.
Jak się okazuje rafinowane produkty nie tylko szkodzą naszemu zdrowiu, ale również oddziałują na naszą psychikę.
Amerykańscy psycholodzy twierdzą, że zmniejszenie w jadłospisie człowieka ilości cukru, mięsa i kawy obniża ich agresywność o 50%.
Nasi mądrzy przodkowie wiedzieli o tym znacznie wcześniej. Mądrość wschodnia głosi: „Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharza”. Czytelnik może pomyśli: jak żyć bez wędliny, białego pieczywa, kawy, cukierków, czekolady itp.? Natura podarowała człowiekowi ogromną różnorodność naturalnych produktów. Więcej fantazji! Jeżeli bardzo chcemy, to mo­żemy czasami zjeść cukierka, ulubione ciastko, plasterek wędliny, ale ciągle musimy pamiętać, że są to trucizny!

Z książki Michała Tombaka
"Czy można żyć 150 lat" 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...