piątek, 10 lipca 2015

Autotoksykacja

Samozatruwanie organizmu (autotoksykacja) jest najstraszniejszym wrogiem zdrowia, ponieważ wiele chorób bierze swój początek od zatrucia krwi.
Starożytni mędrcy, lekarze egipscy, jogowie i tybetańczycy już od dawien dawna znali fundamentalną zasadę: jelito grube musi być utrzymywane w absolutnym porządku, jeśli człowiek chce być zdrów.
Nie jest tajemnicą, że 60% mieszkańców kuli ziemskiej cierpi na chroniczne zaparcia, z tego powodu odczuwają skutki autotoksykacji na własnym zdrowiu, dlatego spróbujmy uściślić, jakie są główne przyczyny tak fatalnego stanu jelita grubego u większości ludzi.
„Wiele chorób przychodzi do człowieka przez jamę ustną” – powiedział Hipokrates. Jak zwykle miał rację.
Chodzi o to, że podstawę naszego żywienia stanowią produkty gotowane, rafinowane i skrobiowe (artykuły mączne, obficie doprawiane masłem i cukrem, łączone na przemian z produktami białkowymi: mięsem, kiełbasą, żółtym serem, nabiałem, jajami). Kiedy układ pokarmowy nie jest w stanie strawić tak różnorodnego, mieszanego pokarmu, niestrawione resztki osiadają na ściankach jelita grubego, tworząc ,.osad”. W jelicie grubym jest ciepło i wilgotno. Niestrawione resztki pokarmowe przekształcają się w masę rojącą się od chorobotwórczych bakterii, które tworzą trujące substancje własnego metabolizmu – toksyny. Te substancje są wchłaniane przez ścianki jelita grubego, następnie przedostają się do krwi, rozchodząc się po całym organizmie i stopniowo go zatruwając. Tak więc nieodpowiednio łączony pokarm, jak również spożywanie nadmiernych jego ilości prowadzi przede wszystkim do chorób układu pokarmowego i jelitowego.
Obłożony język, nieświeży oddech, napadowe bóle głowy, zawroty głowy, apatia, senność, ciążenie w dolnej części brzucha, wzdęcia, burczenie w brzuchu, zmniejszenie apetytu, skrytość, pobudliwość, mroczne myśli – wszystko to skutki autotoksykacji – jednej z głównych przyczyn zaparć.
Jeśli przerwa w wypróżnieniu trwa od 24-32 godzin jest to ewidentny przykład zaparcia, z którym należy bezwzględnie walczyć. Najczęstsze przyczyny zaparcia to:
1) Spożycie wysokokalorycznego pożywienia niedużej objętości. Nawyk zaspokajania głodu kanapką, którą popija się herbatą lub kawą, powoduje powstawanie bardzo małej ilości masy kałowej w jelicie grubym. Nie wywołuje ona parcia na stolec, w wyniku czego w ciągu kilku dni nie odczuwamy potrzeby wypróżniania.
2) Spożywanie zbyt dużych ilości pokarmu. Już dawno zostało dowiedzione, że człowiek spożywa o 3-5 razy więcej pokarmu niż jest to niezbędne dla jego organizmu. Kiedy człowiek objada się i nie wszystkie produkty są przyswajane, to część pokarmu zaczyna gnić. Jelita wtedy przypominają stałe pole walki pomiędzy zdrowotnymi i chorobotwórczymi bakteriami i nie ma mowy o wydalaniu odchodów dopóki ona się nie skończy.
3) Przyzwyczajenie do spożywania dużej ilości kawy, herbaty, i wyrobów mącznych (chleba, ciasta itp.), przy znikomym spożyciu produktów pochodzenia roślinnego, a właśnie one dzięki zawartości celulozy zmuszają jelito grube do pracy.
Krew jak życie
Nasze ciało składa się z komórek. Komórki „tkają” tkankę. Te zaś kształtują się w organy. Z szeregu organów tworzy się układ organów (nerwowy, kostny, wydzielania wewnętrznego itd.), przy czym wszystkie są ze sobą ściśle powiązane.
Komórki odżywiają się krwią. Krew – to życie. Ale tylko krew, która jest nasycona energią, mikroelementami, witaminami hormonami, może stworzyć zdrowe komórki, kości, skórę, włosy, zęby. Tylko krew wolna od trucizn może utrzymywać w należytym zdrowiu cały organizm. Krew zanieczyszczona toksynami z powodu zaparcia jest stałym źródłem samozatrucia organizmu. Skutki tego zjawiska są wręcz fatalne.
Według opinii niektórych lekarzy u kobiet, które zachorowały na raka piersi w 9 przypadkach na 10 zaobserwowano zahamowanie pracy jelit. Jeśliby na 10-15 lat przed tym faktem przeprowadzono zabiegi profilaktyczne (oczyszczenie jelita grubego), to nigdy nie miałyby one ani nowotworu piersi, ani prawdopodobnie żadnej innej cho30
roby nowotworowej.
Mikroflora jelita grubego
W jelicie grubym znajduje się ponad 500 gatunków bakterii. W zdrowym jelicie grubym bakterie te przetwarzają resztki pokarmu, niszczą chorobotwórcze bakterie, a także wytwarzają niezbędne dla organizmu witaminy, hormony, enzymy i aminokwasy. Brak tylko jednego rodzaju bakterii może spowodować nieobliczalne komplikacje w naszym zdrowiu.
Na przykład spożywanie dużych ilości białka zwierzęcego powoduje w jelicie grubym ciągłe procesy gnicia, w wyniku których wydziela się trujący gaz metan. Ten gaz niszczy gatunek bakterii produkujących witaminy grupy B i spełniających bardzo ważną funkcję, a mianowicie chroniących organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych.

Z książki Michała Tombaka "Czy można żyć 150 lat"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...