Nalewka z imbiru m.in. na nudności, wymioty, chorobę lokomocyjną , bóle brzucha, zatory we krwi
Imbir, co potwierdza wiele badań i doświadczeń jest jednym z najbardziej skutecznych środków na niestrawność, nudności, poranne mdłości, chorobę lokomocyjną, wymioty, utratę apetytu, bóle brzucha i tworzenie się zakrzepów we krwi.
Od tysięcy lat w krajach azjatyckich i arabskich imbiry używany jest nie tylko w kuchni ale i w medycynie.
Zmniejsza ból i stany zapalne, bóle głowy i bóle menstruacyjne. Ze względu na właściwości rozgrzewające imbir stymuluje krążenie, zmniejsza bolesne skurcze, hamuje rozwój bakterii, zmniejsza wzdęcia.
Imbir jest pełen witamin, zawiera wapń, fosfor, magnez potas, i olejkim które pobudzają organizm do wydzielania soków żołądkowych, jest żółciopędny i działa rozkurczowo. W 2008 roku zostal opublikowany raport na temat skutecznosci imbiru w problemach gastrycznych w Journal of Gastroenterology and Hepatology
Sposób przygotowania nalewki:
Skladniki:
– Alkohol wysokoprocentowy (np. wódka)
– Korzeń imbiru
Sposób przygotowania:
Wypełnić ¾ niewielkiego słoika drobno posiekanym imbirem i zalać alkoholem prawie do pełna.
Zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć, po 2 tygodniach odcedzić – trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
W razie wystąpienia niepożądanych objawów wystarczy użyć kilka kropli mikstury aby przyniosła skutek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz