Autotoksykacja
Samozatruwanie organizmu (autotoksykacja) jest najstraszniejszym wrogiem
zdrowia, ponieważ wiele chorób bierze swój początek od zatrucia krwi.
Starożytni mędrcy, lekarze egipscy, jogowie i tybetańczycy już od dawien
dawna znali fundamentalną zasadę: jelito grube musi być utrzymywane w
absolutnym porządku, jeśli człowiek chce być zdrów.
Nie jest tajemnicą, że 60% mieszkańców kuli ziemskiej cierpi na
chroniczne zaparcia, z tego powodu odczuwają skutki autotoksykacji na
własnym zdrowiu, dlatego spróbujmy uściślić, jakie są główne przyczyny
tak fatalnego stanu jelita grubego u większości ludzi.
„Wiele chorób przychodzi do człowieka przez jamę ustną” – powiedział Hipokrates. Jak zwykle miał rację.
Chodzi o to, że podstawę naszego żywienia stanowią produkty gotowane,
rafinowane i skrobiowe (artykuły mączne, obficie doprawiane masłem i
cukrem, łączone na przemian z produktami białkowymi: mięsem, kiełbasą,
żółtym serem, nabiałem, jajami). Kiedy układ pokarmowy nie jest w stanie
strawić tak różnorodnego, mieszanego pokarmu, niestrawione resztki
osiadają na ściankach jelita grubego, tworząc ,.osad”. W jelicie grubym
jest ciepło i wilgotno. Niestrawione resztki pokarmowe przekształcają
się w masę rojącą się od chorobotwórczych bakterii, które tworzą trujące
substancje własnego metabolizmu – toksyny. Te substancje są wchłaniane
przez ścianki jelita grubego, następnie przedostają się do krwi,
rozchodząc się po całym organizmie i stopniowo go zatruwając. Tak więc
nieodpowiednio łączony pokarm, jak również spożywanie nadmiernych jego
ilości prowadzi przede wszystkim do chorób układu pokarmowego i
jelitowego.
Obłożony język, nieświeży oddech, napadowe bóle głowy, zawroty głowy,
apatia, senność, ciążenie w dolnej części brzucha, wzdęcia, burczenie w
brzuchu, zmniejszenie apetytu, skrytość, pobudliwość, mroczne myśli –
wszystko to skutki autotoksykacji – jednej z głównych przyczyn zaparć.
Jeśli przerwa w wypróżnieniu trwa od 24-32 godzin jest to ewidentny
przykład zaparcia, z którym należy bezwzględnie walczyć. Najczęstsze
przyczyny zaparcia to:
1) Spożycie wysokokalorycznego pożywienia niedużej objętości. Nawyk
zaspokajania głodu kanapką, którą popija się herbatą lub kawą, powoduje
powstawanie bardzo małej ilości masy kałowej w jelicie grubym. Nie
wywołuje ona parcia na stolec, w wyniku czego w ciągu kilku dni nie
odczuwamy potrzeby wypróżniania.
2) Spożywanie zbyt dużych ilości pokarmu. Już dawno zostało dowiedzione,
że człowiek spożywa o 3-5 razy więcej pokarmu niż jest to niezbędne dla
jego organizmu. Kiedy człowiek objada się i nie wszystkie produkty są
przyswajane, to część pokarmu zaczyna gnić. Jelita wtedy przypominają
stałe pole walki pomiędzy zdrowotnymi i chorobotwórczymi bakteriami i
nie ma mowy o wydalaniu odchodów dopóki ona się nie skończy.
3) Przyzwyczajenie do spożywania dużej ilości kawy, herbaty, i wyrobów
mącznych (chleba, ciasta itp.), przy znikomym spożyciu produktów
pochodzenia roślinnego, a właśnie one dzięki zawartości celulozy
zmuszają jelito grube do pracy.
Krew jak życie
Nasze ciało składa się z komórek. Komórki „tkają” tkankę. Te zaś
kształtują się w organy. Z szeregu organów tworzy się układ organów
(nerwowy, kostny, wydzielania wewnętrznego itd.), przy czym wszystkie są
ze sobą ściśle powiązane.
Komórki odżywiają się krwią. Krew – to życie. Ale tylko krew, która jest
nasycona energią, mikroelementami, witaminami hormonami, może stworzyć
zdrowe komórki, kości, skórę, włosy, zęby. Tylko krew wolna od trucizn
może utrzymywać w należytym zdrowiu cały organizm. Krew zanieczyszczona
toksynami z powodu zaparcia jest stałym źródłem samozatrucia organizmu.
Skutki tego zjawiska są wręcz fatalne.
Według opinii niektórych lekarzy u kobiet, które zachorowały na raka
piersi w 9 przypadkach na 10 zaobserwowano zahamowanie pracy jelit.
Jeśliby na 10-15 lat przed tym faktem przeprowadzono zabiegi
profilaktyczne (oczyszczenie jelita grubego), to nigdy nie miałyby one
ani nowotworu piersi, ani prawdopodobnie żadnej innej cho30
roby nowotworowej.
Mikroflora jelita grubego
W jelicie grubym znajduje się ponad 500 gatunków bakterii. W zdrowym
jelicie grubym bakterie te przetwarzają resztki pokarmu, niszczą
chorobotwórcze bakterie, a także wytwarzają niezbędne dla organizmu
witaminy, hormony, enzymy i aminokwasy. Brak tylko jednego rodzaju
bakterii może spowodować nieobliczalne komplikacje w naszym zdrowiu.
Na przykład spożywanie dużych ilości białka zwierzęcego powoduje w
jelicie grubym ciągłe procesy gnicia, w wyniku których wydziela się
trujący gaz metan. Ten gaz niszczy gatunek bakterii produkujących
witaminy grupy B i spełniających bardzo ważną funkcję, a mianowicie
chroniących organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych.
Z książki Michała Tombaka
"Czy można żyć 150 lat"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...
-
Udar mózgu: przyczyny, objawy, rodzaje i leczenie ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz