Jakie jedzenie, taki nastrój
Japończycy często żartują: „Jeśli małżonkowie dzień rozpoczęli od kłótni – niech pomyślą o tym, co jedli poprzedniego dnia”.
Jak się okazuje rafinowane produkty nie tylko szkodzą naszemu zdrowiu, ale również oddziałują na naszą psychikę.
Amerykańscy psycholodzy twierdzą, że zmniejszenie w jadłospisie
człowieka ilości cukru, mięsa i kawy obniża ich agresywność o 50%.
Nasi mądrzy przodkowie wiedzieli o tym znacznie wcześniej. Mądrość
wschodnia głosi: „Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharza”. Czytelnik
może pomyśli: jak żyć bez wędliny, białego pieczywa, kawy, cukierków,
czekolady itp.? Natura podarowała człowiekowi ogromną różnorodność
naturalnych produktów. Więcej fantazji! Jeżeli bardzo chcemy, to możemy
czasami zjeść cukierka, ulubione ciastko, plasterek wędliny, ale ciągle
musimy pamiętać, że są to trucizny!
Z książki Michała Tombaka
"Czy można żyć 150 lat"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...
-
Udar mózgu: przyczyny, objawy, rodzaje i leczenie ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz