sobota, 1 sierpnia 2015

Z postu o „fioletowych zabójcach”, podaję przepis od prof. Michała Tombaka na nalewkę z czerwonej cebuli:
Antocyjany – duża grupa czerwono niebiesko fioletowych barwników roślinnych. Występują w większości roślin – warzywach i owocach.
Jak udowodniono w wielu współczesnych badaniach naukowych są chemicznymi związkami, które mogą sprzyjać apoptozie – samozniszczeniu komórek nowotworowych. W związku z tym, spożywanie owoców i warzyw szczególnie o barwie fioletowej jest przede wszystkim bardzo skuteczną profilaktyką antynowotworową. Czerwona cebula jest tego jaskrawym przykładem i na dodatek oprócz antocyjanów zawiera, potas, sód, żelazo, wapń, jod, karoten, witaminę młodości E, witaminę C i wit. z grupy B. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzakrzepowe, moczopędne, rozpuszcza mocznik. Ma działanie przeciwko pasożytnicze, przeciwzapalne, przeciw wirusowe
Nalewka z czerwonej cebuli
Składniki:
- ok. 1 kg czerwonej cebuli
- wódka 40%
- litrowy słoik
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wypełnić nią słoik do objętości ¾, zalać wódką, tak aby w całości pokryła cebulę. Zakryć wieczkiem i nałożyć na słoik ciemną ściereczkę, aby nie było dostępu światła. Wstawić do ciemnego, miejsca w temperaturze pokojowej na 10 dni. Następnie odcedzić i przelać do innego słoika.
Dawkowanie:
1 łyżkę jeden raz dziennie, 10-15 minut przed jedzeniem lub na noc 2 godziny po ostatnim posiłku
na zdrowie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...