wtorek, 18 sierpnia 2015

Nalewka młodości, piękności i długowieczności.
Uzdrawiająca moc natury – pomóż sobie sam
Pan Profesor często mawia, że pożywienie powinno być dla człowieka lekarstwem. Ten kto stosuje te zalecenia, nie narzeka na zdrowie. Każdy pokarm, który chcemy zjeść powinien mieć w sobie jakąś wartość leczniczą, a więc jeśli tych wartości w nim nie ma, to takiego pokarmu należy unikać. Kierując się tą myślą, chcielibyśmy polecić wam nalewkę młodości profesora Tombaka. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie posiada bezcenne właściwości lecznicze i odmładzające, a na dodatek jest wyjątkowo smaczna. Ja osobiście stosuję tę nalewkę od dawna i żona mówi, że jestem piękny i młody Emotikon smile
Podstawowym składnikiem nalewki jest: czosnek, posiadający, (co dowiedziono naukowo) ponad sto właściwości leczniczych. Przypomnijmy najważniejsze: oczyszcza i regeneruje układ krwionośny, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciw wirusowo, przeciw bakteryjnie oraz zwalcza grzyby. Odbudowuje mikroflorę jelita grubego, zabija patogenną florę układu pokarmowego i oddechowego, wzmacnia układ odpornościowy. Reguluje jakość cholesterolu (proporcję LDL/HDL), dezynfekuje drogi moczowe, niszcząc bakterie oporne na antybiotyki. Obniża ciśnienie kwi, spowalnia procesy starzenia. Ekstrakty z czosnku skutecznie działają przeciwko salmonelli i helikobakter pylori. Czosnek ma działanie przeciwalergiczne, jest pomocny również w zatruciach metalami ciężkimi. Zawiera flawonoidy, flawony, witaminy z grupy B, sole mineralne, selen, fosfor, żelazo, wapń, magnez, german i wiele innych.
Przypominam tym samym słowa naszego mistrza, który pisał o tych właściwościach czosnku już 20 lat temu w swoich książkach, choć nie wszyscy podzielali jego poglądy.
Drugim składnikiem jest czerwone wino.
Wśród wielu jego cech wymienię jedną najważniejszą – zawartość polifenoli, w tym najbardziej poznanej grupy - flawonoidów. Odgrywają one ważną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: nowotwory, cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera i innych dolegliwości ludzi w podeszłym wieku. I chociaż w kręgach naukowych toczą się nieustające spory na temat korzyści prozdrowotnych polifenoli, proponuję przypomnieć sobie słowa Hipokratesa, który mówił, że wino: "jest doskonale użyteczne i wskazane dla bolejącego; używane w rozsądnych dawkach pomaga zachować zdrowie i przedłużyć młodość"
i wreszcie podaję przepis (przepraszam za przydługi wstęp) Emotikon smile
Składniki:
wino czerwone (rodzaj wg własnych upodobań smakowych) – jedna butelka
polski czosnek (średniej wielkości) – 10-12 główek Uwaga! Główek, a nie ząbków!
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Do emaliowanego lub szklanego garnuszka wlać wino i na bardzo małym ogniu doprowadzać je do wrzenia w czasie nie krótszym niż 30-40minut. Gdy się zagotuje, natychmiast zdjąć garnek z ognia i wsypać do wina czosnek. Następnie przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 6-10 godzin w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu, odcedzić i przelać z powrotem do butelki, słoika lub karafki. Naczynie zamknąć i podpisać: "nalewka młodości, piękności i długowieczności".
Przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
Pić nie więcej 30-60 ml na dobę, najlepiej na noc
WAŻNE: w procesie długiego podgrzewania na wolnym ogniu, większość alkoholu zawartego w winie powinna się ulotnić.
Na zdrowie z Fan Club Michała Tombaka na FB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...