Wyborna kawa z cynamonem
Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić początku dnia bez filiżanki kawy, pomimo że panuje przekonanie o jej szkodliwości.
Nie do końca to jest prawda, dobra kawa, odpowiednio przyrządzona poza walorami smakowymi ma wiele zalet i korzystnie wpływa na zdrowie.
Oprócz kofeiny, zawiera liczne składniki odżywcze, antyoksydanty i związki fenolowe.
Szkodliwa jest przede wszystkim kawa rozpuszczalna, dodatkowo doprawiona śmietanką, cukrem lub sztucznymi słodzikami. Kawa rozpuszczalna, jak wszystko przetwarzane przemysłowo, musi przejść obróbkę, przez co w efekcie traci wiele substancji korzystnych dla zdrowia, po drugie aby powstał granulat czy proszek dodawane są różne substancje chemiczne.
Popularne kawy na rynku w Polsce zawierają wiele szkodliwych składników.
„Świat Konsumenta” zlecił niezależnemu laboratorium w Niemczech zbadanie ośmiu marek kaw rozpuszczalnych z polskiego rynku. Zbadano w nich między innymi zawartość ochratoksyny – szczególnie niebezpiecznej dla zdrowia trucizny, która m.in. działa rakotwórczo, uszkadza nerki, powoduje uszkodzenia układu nerwowego. Raz spożyta z żywnością (np. z kawą), pozostaje organizmie przez długi czas wyrządzając szkody.
Czy kawa, którą pijemy, jest bezpieczna?Dlatego jeśli już zaczynamy dzień od małej czarnej, najlepiej zaopatrzyć się w dobrą kawę ziarnistą, przed użyciem zmielić własnoręcznie w młynku, zaparzyć w zaparzarce do kawy, ekspresie, lub zagotować po turecku w tygielku.
Z naszego testu wynika, że nie każda. W kawie Astra Classic naukowcy wykryli aż 21,8 µg/kg ochratoksyny, czyli ponad dwa razy więcej niż zezwalają normy! Kawa z taką zawartością tej trucizny powinna być wycofana z rynku. Druga kawa o podwyższonej zawartości ochratoksyny to Woseba Domowa (8 µg/kg).W kawie rozpuszczalnej przepisy dopuszczają u nas maksymalną zawartość ochratoksyny na poziomie 10 µg/kg. Ale na przykład w Niemczech nie może jej być więcej niż 6 µg/kg.
Do tak zaparzonej kawy warto dodać cynamon, który nada jej wyjątkowy smak i jednocześnie doda wiele cennych składników. Kawa z cynamonem pobudzi, wzmocni organizm, doda energii, wyreguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie będą występować „napady głodu”, a organizm nie będzie potrzebował w ciągu dnia kolejnej kawy.
Zamiast mleka krowiego lub śmietanki lepiej dodać mleko migdałowe, kokosowe, albo inne roślinne. . Można dosłodzić miodem i dodać szczyptę kardamonu.
Przepis na kawę mrożoną
Do zaparzonej kawy dodać ¼ łyżeczki cynamonu, dwie łyżeczki oleju kokosowego, 1/8 łyżeczki kakao. Wystudzić, dolać mocno schłodzone mleko kokosowe, migdałowe lub inne roślinne. Całość ubić aż powstanie piana.
Czasem niewielkie zmiany mogą mieć znaczący wpływ na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz