sobota, 22 sierpnia 2015

Wyborna kawa z cynamonem


kawa z cynamonem
Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić początku dnia bez filiżanki kawy, pomimo że panuje przekonanie o jej szkodliwości.
Nie do końca to jest prawda, dobra kawa, odpowiednio przyrządzona poza walorami smakowymi ma wiele zalet i korzystnie wpływa na zdrowie.
Oprócz kofeiny, zawiera liczne składniki odżywcze, antyoksydanty i związki fenolowe.
Szkodliwa jest  przede wszystkim kawa rozpuszczalna, dodatkowo doprawiona śmietanką, cukrem lub sztucznymi słodzikami. Kawa rozpuszczalna, jak wszystko przetwarzane przemysłowo, musi przejść obróbkę, przez co w efekcie traci wiele substancji korzystnych dla zdrowia, po drugie aby powstał granulat czy proszek dodawane są różne substancje chemiczne.
Popularne kawy na rynku w Polsce zawierają wiele szkodliwych składników.
„Świat Konsumenta” zlecił niezależnemu laboratorium w Niemczech zbadanie ośmiu marek kaw rozpuszczalnych z polskiego rynku. Zbadano w nich między innymi zawartość ochratoksyny – szczególnie niebezpiecznej dla zdrowia trucizny, która m.in.  działa rakotwórczo, uszkadza nerki, powoduje uszkodzenia układu nerwowego. Raz spożyta z żywnością (np. z kawą), pozostaje organizmie przez długi czas wyrządzając szkody.
Czy kawa, którą pijemy, jest bezpieczna?
Z naszego testu wynika, że nie każda. W kawie Astra Classic naukowcy wykryli aż 21,8 µg/kg ochratoksyny, czyli ponad dwa razy więcej niż zezwalają normy! Kawa z taką zawartością tej trucizny powinna być wycofana z rynku. Druga kawa o podwyższonej zawartości ochratoksyny to Woseba Domowa (8 µg/kg).W kawie rozpuszczalnej przepisy dopuszczają u nas maksymalną zawartość ochratoksyny na poziomie 10 µg/kg. Ale na przykład w Niemczech nie może jej być więcej niż 6 µg/kg.
Dlatego jeśli już zaczynamy dzień od małej czarnej, najlepiej zaopatrzyć się w dobrą kawę ziarnistą, przed użyciem zmielić własnoręcznie w młynku, zaparzyć w zaparzarce do kawy, ekspresie, lub zagotować po turecku w tygielku.
Do tak zaparzonej kawy warto dodać cynamon, który nada  jej wyjątkowy smak i jednocześnie doda wiele cennych składników. Kawa z cynamonem pobudzi, wzmocni organizm, doda energii, wyreguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie będą występować „napady głodu”, a organizm nie będzie potrzebował w ciągu dnia kolejnej kawy.
Zamiast mleka krowiego lub śmietanki lepiej dodać mleko migdałowe, kokosowe, albo inne roślinne. . Można dosłodzić miodem i dodać szczyptę kardamonu.
Przepis na kawę mrożoną
Do zaparzonej kawy dodać ¼ łyżeczki cynamonu, dwie łyżeczki oleju kokosowego, 1/8 łyżeczki kakao. Wystudzić, dolać mocno schłodzone mleko kokosowe, migdałowe lub inne roślinne. Całość ubić aż powstanie piana.
Czasem niewielkie zmiany mogą mieć znaczący wpływ na zdrowie.
kawa mrozona jak zrobic


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...