wtorek, 18 sierpnia 2015

Uzdrawiająca moc natury na upalne dni.
Podaję kolejny przepis od pana Tombaka
Okroszka (chłodnik)
Składniki (dla jednej osoby):
- 3 ogórki (raczej małe)
- 3 rzodkiewki
- 1 pełna garść grubego szczypioru (uprzedzając pytania, może być cienki, ale lepiej jak będzie gruby:))
- 250-300 ml piwa lub kwasu chlebowego (dla kierowców :))
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- sól (do smaku)
Przygotowanie:
Piwo wlać do szklanki, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek dobrze umyć i drobno pokroić. Pokrojone warzywa wsypać do głębokiego talerza. Zalać mieszanką piwa/kwasu ze śmietaną. Następnie posolić, posypać obficie koperkiem i odstawić na 10-15 minut.
Smacznego ze stronki Fan Club  prof.Michala Tombaka na FB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...