wtorek, 18 sierpnia 2015

Uzdrawiająca moc natury - pomóż sobie sam
Podaję kolejne przepisy pana Michała Tombaka, tym razem bohaterem jest seler:
Najcenniejszą właściwością selera jest wysoka zawartość aktywnego biologicznie sodu. Warto pamiętać o tym, że tak naprawdę organizm człowieka działa według zasad fizyki i chemii. Zasady te są widoczne w pracy każdej komórki naszego ciała. Sód ma wpływ na wiele procesów fizjologicznych, które przebiegają w naszych komórkach. Rozcieńcza krew i limfę, bierze udział w przemianie dwutlenku węgla w organizmie. Przy niedoborze sodu (w postaci organicznej) często występują choroby organów oddychania (oskrzeli i płuc) Niedobory sodu mają również wpływ na pracę układu nerwowego, gdyż jego koncentracja ma wpływ na stan osłonki mielinowej. Właśnie spożycie bogatego w sód soku z selera powoduje regenerację tej obwódki, a co za tym idzie regenerację całej tkanki nerwowej. Sok z selera jest również bardzo bogaty w magnez i żelazo, który jest niezbędny do odżywiania komórek krwi. Usuwa kwas moczowy, łagodzi bóle artretyczne, pobudza przemianę materii, likwiduje zaparcia, wzmaga produkcję żółci. Zalecany przy nadciśnieniu, odtruwa cały organizm, zapobiega zawałom i miażdżycy.
W połączeniu z sokiem z marchwi, buraka, pietruszki, rzodkiewki, kapusty dostarcza do organizmu idealne proporcje siarki, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i sodu.
Przepisy:
Koktajl nr 1
marchew – 200 ml
burak 90 ml
seler 150 ml

Koktajl nr 2
Marchew 200 ml
kapusta 120 ml
seler 150 ml
Koktajl nr 3
Marchew 250 ml
seler 150 ml
rzodkiewka 90 ml
Koktajl nr 4
marchew 270 ml
seler 210 ml
Smacznego z Fan Club prof Michała Tombaka na FB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...