sobota, 18 czerwca 2016

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki

zupa z soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy i papryki
zupa z soczewicy


Pyszna, aromatyczna oraz bardzo szybka w przygotowaniu zupa.
Przepis: ( na 4 osoby)
100 gr czerwonej soczewicy 
1 papryka świeża np.czrwona
1 cebula 
1 puszka pomidorów 
2 ząbki czosnku
kawałek (4cm) imbiru – opcjonalnie
przyprawy:sól, słodka papryka, pieprz, zioła dowolne np.włoskie
zupa z soczewicy
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z obranym i startym na tarce imbirem oraz pokrojonym w plasterki lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy też trochę suszonego oregano.
Imbir można dodać ale nie jest on niezbędny, bez imbiru także smakuje pysznie.
Do garnka z wypłukaną soczewicą wlewamy 1 litr lub nieco więcej wrzątku z 1 kostką warzywną, lub własnym domowym bulionem ugotowanym na warzywach.
Gotujemy chwilę na średnim ogniu ( ok 10 min) po czym dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę oraz pokrojone pomidory z puszki wraz z ich sosem.
Gotujemy jeszcze ok 20 min, w zależności od miękkości naszej soczewicy, niektóre bardzo szybko miękną a inne potrzebują więcej czasu.
Doprawiamy do smaku papryką w proszku,solą i pieprzem.

 ze stronki:
http://panikucharka.pl/zupy-i-kremy/zupa-z-czerwonej-soczewicy-i-papryki/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...