sobota, 18 czerwca 2016

Hummus – pasta z cieciorki

hummus

Hummus – pasta z cieciorki


hummus
Składniki:
1 puszka  ciecierzycy lub sucha namoczona przez całą noc w wodzie
2 łyżki jasnej łagodnej tahini ( pasta sezamowa)
1 ząbek czosnku
pół soku z małej cytryny
60 ml wody lub woda po cieciorce z puszki
szczypta soli
1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego, jeśli lubimy
oliwa z oliwek do polania
ostre papryczki jalapenos posiekane( opcjonalnie)
hummushummus
Wykonanie:
Do blendera wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek.
Na wierch jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki posypujemy ostrą pokrojoną papryczką jalapenos/chilli ( może być świeża lub marynowana) Jemy z chelbkami pita, tortillą, bagietką, warzywami.
Smacznego!
hummus
                                                     Kanapki smarowane hummusem zamiast masła
ze stronki:http://panikucharka.pl/przekaskowe-co-nieco/hummus-pasta-cieciorki/P1040800

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...