Curry z kalafiora
Curry z kalafiora
Pyszne, aromatyczne i pikantne danie jednogarnkowe wegetariańskie. Znakomicie rozgrzewa. Doskonałe do ryżu, kasz, chlebków Naan. Będzie pasować także dla jedzących mięso w połączeniu z piersią z kurczaka. Genialne dla każdego, a przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Trzeba jenak zaopatrzyć się w kilka niezbędnych przypraw kuchni indyjskiej. Można takie curry przyrządzić na wiele sposobów i dodawać różne warzywa. Dzisiesza wersja to curry z samego kalafiora.
Składniki
1 cały kalafior
2 cebule
500 ml pomidorów z puszki
lub sosu pomidorowego do spaghettti
200 ml bulionu warzywnego
500 ml mleka
przyprawy:
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego kmninu rzymskiego
*nie pomylić przyprawy z kminkiem
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 listki laurowe
pół łyżeczki papryki ostrej lub chilli
3 łyżeczki dowolnej pasty curry np. garam masala, tikka masala, hot curry paste
oliwa do smażenia
Wykonanie
Potrzebny będzie duży szeroki garnek, patelnia lub wok.
Rozgrzewamy oliwę, kiedy będzie gorąca rumienimy nasiona kminu rzymskiego,dodajemy listki laurowe i pokrojoną w kostkę cebule, przysmażamy razem aż cebula nabierz koloru, około 10 min.
Dodajemy wszystkie przyprawy i pastę curry. Mieszamy razem i samżymy wszystko jeszcze kilka minut.
Dodajemy różyczki kalafiora, zwiększamy ogień i przysmażamy całość ok . 5 min.
Dodajemy mleko, pomidory z puszki oraz bulion warzywny.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy wszystko do momentu aż kalafior będzie wystarczająco miękki.
Najlepiej aby się nie rozpadał czyli był lekko al dente.
Zagęszczamy sos mąką zwykłą lub ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Najlepiej robić to małymi etapami aby sos nie zrobił się zbyt gęsty.
Pyszne, aromatyczne i pikantne danie jednogarnkowe wegetariańskie. Znakomicie rozgrzewa. Doskonałe do ryżu, kasz, chlebków Naan. Będzie pasować także dla jedzących mięso w połączeniu z piersią z kurczaka. Genialne dla każdego, a przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Trzeba jenak zaopatrzyć się w kilka niezbędnych przypraw kuchni indyjskiej. Można takie curry przyrządzić na wiele sposobów i dodawać różne warzywa. Dzisiesza wersja to curry z samego kalafiora.
Składniki
1 cały kalafior
2 cebule
500 ml pomidorów z puszki
lub sosu pomidorowego do spaghettti
200 ml bulionu warzywnego
500 ml mleka
przyprawy:
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego kmninu rzymskiego
*nie pomylić przyprawy z kminkiem
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 listki laurowe
pół łyżeczki papryki ostrej lub chilli
3 łyżeczki dowolnej pasty curry np. garam masala, tikka masala, hot curry paste
oliwa do smażenia
Wykonanie
Potrzebny będzie duży szeroki garnek, patelnia lub wok.
Rozgrzewamy oliwę, kiedy będzie gorąca rumienimy nasiona kminu rzymskiego,dodajemy listki laurowe i pokrojoną w kostkę cebule, przysmażamy razem aż cebula nabierz koloru, około 10 min.
Dodajemy wszystkie przyprawy i pastę curry. Mieszamy razem i samżymy wszystko jeszcze kilka minut.
Dodajemy różyczki kalafiora, zwiększamy ogień i przysmażamy całość ok . 5 min.
Dodajemy mleko, pomidory z puszki oraz bulion warzywny.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy wszystko do momentu aż kalafior będzie wystarczająco miękki.
Najlepiej aby się nie rozpadał czyli był lekko al dente.
Zagęszczamy sos mąką zwykłą lub ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Najlepiej robić to małymi etapami aby sos nie zrobił się zbyt gęsty.
ze stronki
http://panikucharka.pl/dania-obiadowe/curry-z-kalafiora/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz