Hummus z buraczkami
Klasyczny hummus jest bardzo pyszny, ale hummus z dodatkiem pieczonych buraczków oraz dodatkiem mielonego kminu rzymskiego smakuje obłędnie, bardzo polecam ten przepis dla miłośników hummusowych smaków
Przepis
200 gram ciciorki z puszki lub suchej naomoczonej przez noc w wodzie
300 gram upieczonych/ugotowanych buraków
(u mnie były to 2 średnie buraki )
2-3 łyżki jasnej pasty sezamowej Tahini
( jasna pasta jest delikatna w smaku i można jej dać więcej, ciemna pasta tahini jest gorzkawa w smaku,mocna i nie należy jej dawać zbyt dużo,1 łyżka ciemnej pasty wystarczy)
sok z 1 małej cytryny
sól, pieprz, ostra papryka -dowolnie
1 pełna łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
(nie pomylić z kminkiem )
1-2 małe ząbki czosnku \ jeśli nie lubimy zbyt czosnkowego dajmy tylko 1 ząbek.
oliwa z oliwek do polania na wierzchu ok. 1 łyżka
Wykonanie
Upieczone buraki blendujemy razem z cieciorką,czosnkiem, sokiem z cytryny, pastą tahini, oraz przyprawami. Smakujemy jeszcze raz po około 15 min i ewentualnie dosmaczamy ponownie wg.uznania.
ze stronki: http://panikucharka.pl/przekaskowe-co-nieco/hummus-z-buraczkami/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz