sobota, 18 czerwca 2016

Gruszki zapiekane

Gruszki zapiekane
Gruszki zapiekane 
Gruszki zapiekane z serem lazur,orzechami, żurawiną i miodem. Gruszki są słodkie, można je zrobić na wieczorną przekąskę do czerwonego wina lub jako deser do lekkiego i niezbyt treściwego obiadu.
Gruszki zapiekane
Składniki na 4 porcje:
Gruszki -2 szt. w miarę spore
(odmiana dowolna ale nie mogą być za miękkie ponieważ rozpadną się przy pieczeniu)
suszona żurawina
kostka sera lazur lub gorgonzola
(lazur gorzej się rozpuszcza więc gorgonzola będzie lepsza)
orzechy włoskie lub laskowe
(jeśli laskowe najlepiej je posiekać)
1 mała łyżeczka masła do każdej gruszki
1 płaska łyżeczka miodu do każdej gruszki
DSC03735
Wykonanie:
Gruszki umyć, zostawić skórkę, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne.
W środku wzdłuż gruszki (łyżeczką) wydrążyć nieco owocu abyśmy mogli włożyć farsz serowy.
Można skropić gruszki sokiem z cytryny zapobiega to ciemnieniu gruszki ale ja to pominęłam i moje akurat nie ściemniały, może akurat taka fajna odmiana gruszki była.
Do każdej łodeczki z gruszki wkładamy małą łyżeczkę masła.
Ser kroimy w kostkę ( lazur jest twardy więc tak się da) jeśli to miękka gorgonzola to po prostu wkładamy do środka gruszki małe kawałki po całości.
Dodajemy do tego kilka owoców suszonej żurawiny i orzechy.
(ilość dowolna, ale wszystkiego z umiarem.)
na wierzch dodajemy po 1 łyżeczce miodu, najlepiej by był on w miarę płynny abyśmy mogli ten miód roprowadzić po całości farszu.
Piekarnik nagrzewamy na 5 min wcześniej na 180C góra- dół lub termoobieg.
Gruszki przykrywamy folią aluminiową i pieczemy tak ok 30 min.
Po upieczeniu w naczyniu na dnie będzie dużo rozpuszczonego miodu który, spłynął poczas pieczenia, należy za pomocą łyżki oblać ponownie gruszki przed podaniem.
Gruszki zapiekane
UWAGA: ja piekłam 30 min ponieważ moje gruszki były dość twarde oraz ser lazur długo się rozpuszcza
Musicie pilnować gruszek, co jakies 10 min sprawdzając ich miękkość, być może Wasze będą gotowe wcześniej, odmiany gruszek też są bardzo różne więc miejcie to na uwadze :-)
Gruszki zapiekane
 ze stronki:
http://panikucharka.pl/przekaskowe-co-nieco/gruszki-zapiekane/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...