poniedziałek, 20 czerwca 2016



Odzyskaj wewnętrzną siłę !!!
- nie daj się zjeść grzybom…

Grzyby są wszędzie.

Na całym świecie jest około 100 000 różnych gatunków grzybów. Niektóre z nich są pożyteczne, np. użyźniają glebę, rozkładając obumarłe cząstki roślin, ciała martwych zwierząt i ekskrementy, inne mogą być groźne dla człowieka i szkodzić jego zdrowiu. Jednak wszystkie grzyby mają pewną wspólną cechę: nie są w stanie żyć samodzielnie i zawsze potrzebują partnera. Grzyby chorobotwórcze dla człowieka odżywiają się ludzkim ciałem.

Najbardziej rozpowszechnionym grzybem chorobotwórczym z rodzaju drożdżaków jest Candida. Co najmniej co drugi człowiek jest nosicielem tego grzyba. Osłabienie odporności, uszkodzenie naturalnej bariery obronnej organizmu lub zaburzenia w obrębie flory jelitowej mogą sprawić, że grzyb staje się pasożytem i wywołuje chorobę u swojego gospodarza.

Jeśli u człowieka grzyby chcą wykorzystać swoją szansę, wnikają w sposób podstępny, niezauważalny i po cichu do organizmu. Osiedlają się na osłabionych błonach śluzowych jelit, skąd zaczynają wędrować do innych narządów, podkopując zdrowie.

Skłonność do rozwoju grzybicy może mieć bardzo różne przyczyny. Zarówno częste przyjmowanie leków jak i nasz styl życia decydują o tym, czy w naszym ciele zagnieżdżą się grzyby.
  
Lista objawów grzybicy:

1. zaburzenia trawienia: biegunki, uporczywe zaparcia, częste wzdęcia
2. pociąg do słodyczy i związana z tym nadwaga (jeśli nie dostarczamy węglowodanów i cukru grzybom to dochodzi do niedocukrzenia organizmu, ponieważ grzyby zużywają wszystko na własne potrzeby)
3. ogólne wyczerpanie: osłabienie, uczucie zmęczenia, zaburzenia snu, zawroty głowy, ogólna niechęć do działania, wzmożona potliwość, wahania nastroju bez uchwytnej przyczyny.
4. niedomaganie: ciągłe przeziębienie, nawracające zapalenie pęcherza moczowego lub pochwy, ogólna zapadalność na infekcje
5. dolegliwości ze strony serca: kołatania serca, bóle w okolicach serca, zadyszka
6. wypryski w okolicach odbytu
7. zapalenie jajników i pochwy, przewlekłe upławy, zaburzenia hormonalne, zaburzenia cyklu miesiączkowego, niepłodność, zapalenie gruczołu krokowego (prostaty) i cewki moczowej, zaburzenia potencji, niewyjaśniona niechęć do współżycia płciowego
8. łupież, swędzenie i strupy na skórze głowy, wyprysk na twarzy i innych częściach ciała
9. podwyższone wartości enzymów wątrobowych
10. alergie: nietolerancja różnych produktów spożywczych, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry
11. bóle reumatyczne, bóle mięśni stawów, dna moczanowa, artroza, bóle pleców, karku

Przy wystapieniu któregokolwiek z w/w objawów zaleca się przyjmowanie suplementów z programu przeciwgrzybicznego (C-free, Pau D’Arco, Aloemannan, Silver Max, Alfalfa i innych). Ponadto, przyjmowanie „dobrych” bakterii jelitowych (Megaaccidophilus) pomaga zniszczonej florze jelitowej odzyskać dobrą formę. Są one tak ważne dlatego, że pozbawiają grzyby i wirusy środków do życia i w ten sposób przeganiają je. Niektórzy eksperci uznają też za celowe przeprowadzenie kuracji wyciągiem z jeżówki (Echinacea), który pobudza układ immunologiczny i w ten sposób pomaga uporać się z zakażeniem grzybami. Jak wykazały badania, leczenie preparatami probiotycznymi pomaga też chorym z ciężkimi zaburzeniami odporności. Na przykład powodowało ono wyraźną poprawę w przypadkach kolonizacji jelita drożdżakami z rodzaju Candida. Ponadto, chorzy na grzybice często cierpią na wyraźny niedobór cynku. Wskazuje to na bezpośredni wpływ sił odpornościowych i infekcji grzybiczej, dlatego tez zalecana jest suplementacja cynku (Zinc). Lekarze leczący środkami naturalnymi uznają również olejek z drzewa herbacianego (Tea Tree Oil) za bardzo dobry środek w walce z grzybicą skóry.
Jeśli za pomocą suplementów udało się zwalczyć uporczywe zakażenie grzybami, człowiek czuje się wspaniale. Jednak nawroty nie należą do rzadkości. Ryzyko powtórnego zachorowania na grzybicę zwiększa się, gdy zdrowe produkty spożywcze są przez dłuższy czas wypierane przez produkty sprzyjające inwazji grzybów. Dlatego niezmiernie ważne jest stosowanie odpowiedniej diety…


Ogólne zasady diety przeciwgrzybicznej:

Bezwzględnie przyjmuj bakterie probiotyczne - Acidophilus lub MegaAcidophilus w dawce 3 x 2 kaps. między posiłkami.

W czasie pierwszych 2 tygodni zabronione są wszystkie produkty spożywcze, które zawierają cukier i białą mąkę. Należą do nich też drobno-miałkie mąki razowe. Wyjątek stanowi chleb z pełnego ziarna na zakwasie. Zabronione owoce i soki z owoców (zawarty w owocach cukier (fruktoza) nie jest dobry dla osób mających grzybicę), alkohol w każdej postaci. Kiełki, ogólnie uważane za zdrowe, niestety są wylęgarnią grzybów i są wręcz zakazane. Warzywa i sałatki możesz jeść zawsze, w dowolnej postaci w każdej ilości (co najmniej 2 duże porcje dziennie). Jedz kwaszone ogórki i kapustę, rośliny strączkowe i ziemniaki.
Produkty zalecane podczas stosowania diety przeciwgrzybicznej
Produkty mleczne
przetworzone produkty mleczne (naturalne, mogą być z pełną zawartością tłuszczu): jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, serwatka, sery, twarożki, śmietana.
Napoje
woda mineralna niegazowana. herbata (najbardziej polecana - zielona). Kawa, kawa zbożowa bez mleka i cukru. Soki warzywne świeżo wyciśnięte.
Zboża
 i produkty zbożowe
wszystkie ziarna zbóż (oprócz ziaren pszenicy). Mąka z pełnego ziarna, kasza z pełnego ziarna, gryka, płatki owsiane, żytnie, jaglane, z pszenicy orkiszowej, otręby owsiane, otręby z pszenicy orkisz, amarantu, tylko ryż peruwiański.
Zupy, sosy, zagęstniki
czyste zupy warzywne, musztarda, majonez, ocet jabłkowy, kakao w proszku bez dodatku cukru, żelatyna
Chleb
i wyroby piekarnicze
chleb razowy z pełnego ziarna na zakwasie, chleb chrupki z pełnego ziarna, pumpernikiel, ciastka z pełnego ziarna bez dodatku miodu lub cukru
Mięso
i wędliny
cielęcina, wołowina, jagnięcina (wieprzowina - jak najrzadziej, a najlepiej wcale), drób, królik, dziczyzna, świeże i podsuszane wędliny
Tłuszcze
i oleje
do smażenia tylko olej rzepakowy lub wytopione masło, smalec wieprzowy. Do sałatek: oliwa z oliwek - extra vergine. Do smarowania: masło - tylko prawdziwe.
Orzechy
i nasiona
Wszystkie rodzaje orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarno sezamowe, niesłodzone mleko kokosowe.

Jaja, ziemniaki i produkty z ziemniaków, ryby i owoce morza






Produkty zabronione:

Produkty mleczne
z cukrem lub owocami (jogurty owocowe, słodkie desery z twarożku, serki waniliowe, budynie, słodkie napoje mleczne, danonki, lody
Napoje
alkohol, kawa capuccino, słodzone kolorowe napoje (coca-cola, lemoniady, Ice tea,, kompoty)
Zboża
i produkty zbożowe
biała mąka pszenna, jasna mąka żytnia, kasza z pszenicy (np.kus-kus), gotowe muesli z suszonymi owocami, chrupki z miodem, cukrem, każdy rodzaj ryżu (nawet nie łuskany), makaron (każde spagetti), skrobia spożywcza w gotowych proszkowych zupach, budyniach.
Ziemniaki i produkty z ziemniaków
Kluski z ziemniaków, pyzy, placki ziemniaczane z dodatkiem mąki, Dania gotowe, Fixy z dodatkiem mąki, kopytka, zapiekanki z dodatkiem sosów zaprawianych mąką.
Zupy, sosy, zagęstniki przyprawy
Sosy Knohra w torebkach, sosy w słoikach zagęstniki do sosów, zupy w proszku, ketchup, sos sojowy, stabilizator do bitej śmietany
Chleb
i wyroby piekarnicze
bułeczki (wszystkie rodzaje, także z muesli i pełnego ziarna), biały chleb, chleb tostowy, ciabatta, suchary, ciasteczka (też dla diabetyków), ciasta i torty, paluszki,
Mięso
i wędliny
mięso, kotlety panierowane, sznycel po wiedeńsku, kotlet mielony z dodatkiem bułki, gołąbki z dodatkiem ryżu
Ryby
i owoce morza
Wszystkie konserwy rybne w sosie, filety rybne panierowane, ryby smażone w głębokim tłuszczu, marynaty z ryb
Tłuszcze
Tłuszcz kokosowy, olej słonecznikowy, sojowy, smalec
Słodziki
i słodycze
Cukier w każdej postaci, miód, kremy orzechowo-czekoladowe, czekolada, cukierki, marcepan, batony, słodycze dietetyczne, też dla diabetyków i wszelkie ciasta, ciasteczka.
Owoce  i przetwory owocowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...