Odzyskaj wewnętrzną siłę !!!
- nie daj się zjeść grzybom…
Grzyby są
wszędzie.
Na całym świecie jest około 100
000 różnych gatunków grzybów. Niektóre z nich są pożyteczne, np. użyźniają
glebę, rozkładając obumarłe cząstki roślin, ciała martwych zwierząt i
ekskrementy, inne mogą być groźne dla człowieka i szkodzić jego zdrowiu. Jednak
wszystkie grzyby mają pewną wspólną cechę: nie są w stanie żyć samodzielnie i
zawsze potrzebują partnera. Grzyby chorobotwórcze dla człowieka odżywiają się
ludzkim ciałem.
Najbardziej rozpowszechnionym
grzybem chorobotwórczym z rodzaju drożdżaków jest Candida. Co najmniej co drugi
człowiek jest nosicielem tego grzyba. Osłabienie odporności, uszkodzenie
naturalnej bariery obronnej organizmu lub zaburzenia w obrębie flory jelitowej
mogą sprawić, że grzyb staje się pasożytem i wywołuje chorobę u swojego
gospodarza.
Jeśli u człowieka grzyby chcą
wykorzystać swoją szansę, wnikają w sposób podstępny, niezauważalny i po cichu
do organizmu. Osiedlają się na osłabionych błonach śluzowych jelit, skąd
zaczynają wędrować do innych narządów, podkopując zdrowie.
Skłonność do rozwoju grzybicy
może mieć bardzo różne przyczyny. Zarówno częste przyjmowanie leków jak i nasz
styl życia decydują o tym, czy w naszym ciele zagnieżdżą się grzyby.
Lista objawów grzybicy:
1. zaburzenia trawienia: biegunki, uporczywe zaparcia, częste
wzdęcia
2. pociąg do słodyczy i związana z tym nadwaga (jeśli nie
dostarczamy węglowodanów i cukru grzybom to dochodzi do niedocukrzenia
organizmu, ponieważ grzyby zużywają wszystko na własne potrzeby)
3. ogólne wyczerpanie: osłabienie, uczucie zmęczenia, zaburzenia
snu, zawroty głowy, ogólna niechęć do działania, wzmożona potliwość, wahania
nastroju bez uchwytnej przyczyny.
4. niedomaganie: ciągłe przeziębienie, nawracające zapalenie
pęcherza moczowego lub pochwy, ogólna zapadalność na infekcje
5. dolegliwości ze strony serca: kołatania serca, bóle w okolicach
serca, zadyszka
6. wypryski w okolicach odbytu
7. zapalenie jajników i pochwy, przewlekłe upławy, zaburzenia
hormonalne, zaburzenia cyklu miesiączkowego, niepłodność, zapalenie gruczołu
krokowego (prostaty) i cewki moczowej, zaburzenia potencji, niewyjaśniona
niechęć do współżycia płciowego
8. łupież, swędzenie i strupy na skórze głowy, wyprysk na twarzy i
innych częściach ciała
9. podwyższone wartości enzymów wątrobowych
10. alergie: nietolerancja różnych produktów spożywczych, astma
oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry
11. bóle reumatyczne, bóle mięśni stawów, dna moczanowa, artroza,
bóle pleców, karku
Przy wystapieniu któregokolwiek z
w/w objawów zaleca się przyjmowanie suplementów z programu przeciwgrzybicznego
(C-free, Pau D’Arco, Aloemannan, Silver
Max, Alfalfa i innych). Ponadto, przyjmowanie „dobrych” bakterii jelitowych
(Megaaccidophilus) pomaga
zniszczonej florze jelitowej odzyskać dobrą formę. Są one tak ważne dlatego, że
pozbawiają grzyby i wirusy środków do życia i w ten sposób przeganiają je.
Niektórzy eksperci uznają też za celowe przeprowadzenie kuracji wyciągiem z
jeżówki (Echinacea), który pobudza
układ immunologiczny i w ten sposób pomaga uporać się z zakażeniem grzybami.
Jak wykazały badania, leczenie preparatami probiotycznymi pomaga też chorym z ciężkimi
zaburzeniami odporności. Na przykład powodowało ono wyraźną poprawę w
przypadkach kolonizacji jelita drożdżakami z rodzaju Candida. Ponadto, chorzy
na grzybice często cierpią na wyraźny niedobór cynku. Wskazuje to na
bezpośredni wpływ sił odpornościowych i infekcji grzybiczej, dlatego tez
zalecana jest suplementacja cynku (Zinc).
Lekarze leczący środkami naturalnymi uznają również olejek z drzewa
herbacianego (Tea Tree Oil) za
bardzo dobry środek w walce z grzybicą skóry.
Jeśli za pomocą suplementów udało
się zwalczyć uporczywe zakażenie grzybami, człowiek czuje się wspaniale. Jednak
nawroty nie należą do rzadkości. Ryzyko powtórnego zachorowania na grzybicę
zwiększa się, gdy zdrowe produkty spożywcze są przez dłuższy czas wypierane
przez produkty sprzyjające inwazji grzybów. Dlatego niezmiernie ważne jest
stosowanie odpowiedniej diety…
Ogólne zasady diety
przeciwgrzybicznej:
Bezwzględnie przyjmuj bakterie probiotyczne - Acidophilus lub
MegaAcidophilus w dawce 3 x 2 kaps. między posiłkami.
W czasie pierwszych 2 tygodni
zabronione są wszystkie produkty spożywcze, które zawierają cukier i białą
mąkę. Należą do nich też drobno-miałkie mąki razowe. Wyjątek stanowi chleb z
pełnego ziarna na zakwasie. Zabronione owoce i soki z owoców (zawarty w owocach
cukier (fruktoza) nie jest dobry dla osób mających grzybicę), alkohol w każdej
postaci. Kiełki, ogólnie uważane za zdrowe, niestety są wylęgarnią grzybów i są
wręcz zakazane. Warzywa i sałatki możesz jeść zawsze, w dowolnej postaci w
każdej ilości (co najmniej 2 duże porcje dziennie). Jedz kwaszone ogórki i
kapustę, rośliny strączkowe i ziemniaki.
Produkty zalecane podczas stosowania
diety przeciwgrzybicznej
Produkty
mleczne
|
przetworzone produkty mleczne (naturalne,
mogą być z pełną zawartością tłuszczu): jogurt naturalny, kefir, zsiadłe
mleko, serwatka, sery, twarożki, śmietana.
|
||
Napoje
|
woda mineralna niegazowana. herbata
(najbardziej polecana - zielona). Kawa, kawa zbożowa bez mleka i cukru. Soki
warzywne świeżo wyciśnięte.
|
||
Zboża
i produkty zbożowe |
wszystkie ziarna zbóż (oprócz ziaren
pszenicy). Mąka z pełnego ziarna, kasza z pełnego ziarna, gryka, płatki
owsiane, żytnie, jaglane, z pszenicy orkiszowej, otręby owsiane, otręby z
pszenicy orkisz, amarantu, tylko ryż peruwiański.
|
||
Zupy,
sosy, zagęstniki
|
czyste zupy warzywne, musztarda, majonez,
ocet jabłkowy, kakao w proszku bez dodatku cukru, żelatyna
|
||
Chleb
i wyroby piekarnicze |
chleb razowy z pełnego ziarna na zakwasie,
chleb chrupki z pełnego ziarna, pumpernikiel, ciastka z pełnego ziarna bez
dodatku miodu lub cukru
|
||
Mięso
i wędliny |
cielęcina, wołowina, jagnięcina (wieprzowina
- jak najrzadziej, a najlepiej wcale), drób, królik, dziczyzna, świeże i
podsuszane wędliny
|
||
Tłuszcze
i oleje |
do smażenia tylko olej rzepakowy lub
wytopione masło, smalec wieprzowy. Do sałatek: oliwa z oliwek - extra
vergine. Do smarowania: masło - tylko prawdziwe.
|
||
Orzechy
i nasiona |
Wszystkie rodzaje orzechów, nasiona
słonecznika, pestki dyni, ziarno sezamowe, niesłodzone mleko kokosowe.
|
||
Jaja, ziemniaki i produkty z ziemniaków, ryby i
owoce morza
|
|||
Produkty zabronione:
Produkty mleczne
|
z cukrem lub owocami (jogurty
owocowe, słodkie desery z twarożku, serki waniliowe, budynie, słodkie napoje
mleczne, danonki, lody
|
Napoje
|
alkohol, kawa capuccino,
słodzone kolorowe napoje (coca-cola, lemoniady, Ice tea,, kompoty)
|
Zboża
i produkty zbożowe |
biała mąka pszenna, jasna mąka
żytnia, kasza z pszenicy (np.kus-kus), gotowe muesli z suszonymi owocami,
chrupki z miodem, cukrem, każdy rodzaj ryżu (nawet nie łuskany), makaron
(każde spagetti), skrobia spożywcza w gotowych proszkowych zupach, budyniach.
|
Ziemniaki i produkty z ziemniaków
|
Kluski z ziemniaków, pyzy,
placki ziemniaczane z dodatkiem mąki, Dania gotowe, Fixy z dodatkiem mąki,
kopytka, zapiekanki z dodatkiem sosów zaprawianych mąką.
|
Zupy, sosy, zagęstniki przyprawy
|
Sosy Knohra w torebkach, sosy w
słoikach zagęstniki do sosów, zupy w proszku, ketchup, sos sojowy,
stabilizator do bitej śmietany
|
Chleb
i wyroby piekarnicze |
bułeczki (wszystkie rodzaje, także
z muesli i pełnego ziarna), biały chleb, chleb tostowy, ciabatta, suchary,
ciasteczka (też dla diabetyków), ciasta i torty, paluszki,
|
Mięso
i wędliny |
mięso, kotlety panierowane,
sznycel po wiedeńsku, kotlet mielony z dodatkiem bułki, gołąbki z dodatkiem
ryżu
|
Ryby
i owoce morza |
Wszystkie konserwy rybne w
sosie, filety rybne panierowane, ryby smażone w głębokim tłuszczu, marynaty z
ryb
|
Tłuszcze
|
Tłuszcz kokosowy, olej
słonecznikowy, sojowy, smalec
|
Słodziki
i słodycze |
Cukier w każdej postaci, miód,
kremy orzechowo-czekoladowe, czekolada, cukierki, marcepan, batony, słodycze
dietetyczne, też dla diabetyków i wszelkie ciasta, ciasteczka.
|
Owoce i
przetwory owocowe
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz