środa, 17 lipca 2019

Siarka pomaga zachować zdrową skórę, włosy i stawy

Siarka (S) jest pierwiastkiem, który kojarzymy z zapałkami albo nieprzyjemnym zapachem. Raczej nie wiążemy z potrzebami organizmu i żywnością.
Przed wiekami siarkę kojarzono z mocami piekielnymi, mimo to zajmowała ważne miejsce w medycynie i kosmetyce.  Była też przedmiotem badań alchemików, którzy próbowali uzyskać z niej złoto i eliksiry młodości.
Dziś wiemy, że siarka znajduje się w pierwszej piątce makroskładników niezbędnych dla zdrowia i urody. To dzięki niej skóra wygląda zdrowo, włosy są mocne i lśniące a paznokcie nie łamią się tak szybko.
Siarka wchodzi w skład keratyny – głównego białka skóry, włosów i paznokci oraz kolagenu, który odpowiada za kondycję i jędrność skóry. Dlatego znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Do czego potrzebna nam siarka?
Siarka obok chloru (Cl) i fosforu(P)  należy do głównych anionów pełniących żywotne funkcje.
siarka S
  • Jest niezbędna dla układu nerwowego
  • Reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi. Wchodzi w skład insuliny.
  • Działa przeciwzapalnie, pomaga w regeneracji chrząstki stawowej i przywraca sprawność stawów. W leczeniu chorób reumatycznych i zwyrodnieniowych stosuje się pomocniczo kąpiele siarczkowe.
  • Siarka pomaga w kuracjach odtruwających wątrobę, leczeniu schorzeń skórnych i wzmacnianiu odporności.
  • Bez siarki organizm nie wyprodukuje glutationu – kluczowego przeciwutleniacza.
W organizmie dorosłego człowieka powinna być ok 100 -140 g  siarki.
niedobór siarka włosy paznokcie skóra
Objawy niedoborów siarki 
  • Łamliwość paznokci, wypadanie, zmatowienie i osłabienie włosów, utrata jędrności skóry
  • Spowolniony metabolizm, problemy z wątrobą, ukrwieniem narządów
  • Słaba elastyczność stawów, osłabienie wzroku
  • Niedobór siarki powoduje słabe przyswajanie magnezu, żelaza, chloru, jodu, potasu i wapnia.  Z kolei niedobór krzemu upośledza przyswajanie siarki.
Przyczyny niedoborów siarki
Główne przyczyny niedoboru siarki:
  • niedostateczna ilość  w przetworzonej żywności
  • słaba absorpcja z pożywienia
  • duże wykorzystanie siarki przez organizm do procesów odtruwania z metali ciężkich i toksyn
siarka rola objawy niedoborów
Długotrwały niedobór siarki może mieć wpływ na:
  • rozwój chorób zwyrodnieniowych stawów
  • artretyzmu, dny moczanowej
  • schorzeń dermatologicznych,
  • cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia
  • miażdżycy, chorób neurologicznych,
Główne źródła siarki to produkty wysokobiałkowe: jaja, mleko, mięso, podroby, ryby. Sporo siarki zawierają czosnek i cebula. Mniej grzyby, kapusta, kalafior, groch, owies, chrzan, seler, brokuły, rzodkiewka, rzepa, rzeżucha, szparagi, dynia, karczochy, pomidory. Z owoców najwięcej siarki zawierają morele, awokado, figi, truskawki.
Niestety, wyjałowiona ziemia, nowoczesne metody uprawy i hodowli zwierząt, nadmierne stosowanie agresywnych środków chemicznych w dużej mierze pozbawiły warzywa i owoce wielu minerałów w tym siarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...