Siarka pomaga zachować zdrową skórę, włosy i stawy
Siarka (S) jest pierwiastkiem, który kojarzymy z zapałkami albo nieprzyjemnym zapachem. Raczej nie wiążemy z potrzebami organizmu i żywnością.Przed wiekami siarkę kojarzono z mocami piekielnymi, mimo to zajmowała ważne miejsce w medycynie i kosmetyce. Była też przedmiotem badań alchemików, którzy próbowali uzyskać z niej złoto i eliksiry młodości.
Dziś wiemy, że siarka znajduje się w pierwszej piątce makroskładników niezbędnych dla zdrowia i urody. To dzięki niej skóra wygląda zdrowo, włosy są mocne i lśniące a paznokcie nie łamią się tak szybko.
Siarka wchodzi w skład keratyny – głównego białka skóry, włosów i paznokci oraz kolagenu, który odpowiada za kondycję i jędrność skóry. Dlatego znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Do czego potrzebna nam siarka?
Siarka obok chloru (Cl) i fosforu(P) należy do głównych anionów pełniących żywotne funkcje.- Jest niezbędna dla układu nerwowego
- Reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi. Wchodzi w skład insuliny.
- Działa przeciwzapalnie, pomaga w regeneracji chrząstki stawowej i przywraca sprawność stawów. W leczeniu chorób reumatycznych i zwyrodnieniowych stosuje się pomocniczo kąpiele siarczkowe.
- Siarka pomaga w kuracjach odtruwających wątrobę, leczeniu schorzeń skórnych i wzmacnianiu odporności.
- Bez siarki organizm nie wyprodukuje glutationu – kluczowego przeciwutleniacza.
Objawy niedoborów siarki
- Łamliwość paznokci, wypadanie, zmatowienie i osłabienie włosów, utrata jędrności skóry
- Spowolniony metabolizm, problemy z wątrobą, ukrwieniem narządów
- Słaba elastyczność stawów, osłabienie wzroku
- Niedobór siarki powoduje słabe przyswajanie magnezu, żelaza, chloru, jodu, potasu i wapnia. Z kolei niedobór krzemu upośledza przyswajanie siarki.
Przyczyny niedoborów siarki
Główne przyczyny niedoboru siarki:- niedostateczna ilość w przetworzonej żywności
- słaba absorpcja z pożywienia
- duże wykorzystanie siarki przez organizm do procesów odtruwania z metali ciężkich i toksyn
Długotrwały niedobór siarki może mieć wpływ na:
- rozwój chorób zwyrodnieniowych stawów
- artretyzmu, dny moczanowej
- schorzeń dermatologicznych,
- cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia
- miażdżycy, chorób neurologicznych,
Niestety, wyjałowiona ziemia, nowoczesne metody uprawy i hodowli zwierząt, nadmierne stosowanie agresywnych środków chemicznych w dużej mierze pozbawiły warzywa i owoce wielu minerałów w tym siarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz