Kolagen domowej roboty – na zdrowe stawy i piękną cerę
Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, budulcem skóry, ścięgien, kości, stawów, rogówki oka. Kolagen jest odpowiedzialnej za gęstość skóry i utrzymanie jej napięcia. Wiązanie wody i utrzymanie nawilżenia. Procesy regeneracji i odmładzanie organizmu. Jego główne cechy to sprężystość, rozciągliwość i duża wytrzymałość na urazy mechaniczne.Stanowi ochronę narządów wewnętrznych: nerek, wątroby, żołądka – przytrzymuje je we właściwym położeniu. Kolagen porównuje się do sprężystego rusztowania łączącego mięśnie z kośćcem, działa jak klej, który trzyma komórki i tkanki ciała ryzach.
Ponadto kolagen pełni ważną rolę w układzie odpornościowym – aktywnie powstrzymuje rozwój patogenów.
Po 25 roku życia produkcja kolagenu maleje. Kolagenowe rusztowanie staje się słabsze i traci spójność. Skutkuje to stopniową utratą jędrności skóry, powstawaniem zmarszczek, zaburzeniami narządów ruchu, sztywnieniem stawów, bólami kręgosłupa, nadmiernym wypadaniem włosów, powstawaniem pomarańczowej skórki.
Współczesna dieta jest uboga w żywność pobudzającą produkcję elastyny i kolagenu. Na rynku są dostępne suplementy w postaci tabletek czy proszku ale sporo kosztują, przy czym cechują się małą przyswajalnością w postaci stałej. Z kolei po rozcieńczeniu traci się część substancji, która między innymi osiada na dnie naczynia.
Kolagen domowej roboty
Istnieje sposób na wyprodukowanie kolagenowego wywaru w warunkach domowych tanim kosztem.W formie bardzo dobrze przyswajalnej, która gwarantuje wysoką skuteczność i bardzo dobre efekty m.in
- zdrowszy i młodszy wygląd skóry twarzy i całego ciała
- mocniejsze i zdrowsze włosy
- bardziej elastyczne stawy
- ustąpienie bólów kości szczególnie w obrębie kręgosłupa
- wzmocnienie naczyń krwionośnych
- poprawa ukrwienia tkanek
- poprawa metabolizmu
Wywar kolagenowy przepis
1 kg kurzych łapek starannie umyć i natrzeć solą.Włożyć do wrzątku na 3 minuty. Po ostudzeniu obrać z żółtych błon, można usunąć pazury.
Zalać wodą i gotować bardzo długo (2-3 godziny) na wolnym ogniu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości.
Przed końcem gotowania można dodać marchewkę i włoszczyznę
Jak mięso zacznie oddzielać się od kości łapki z wywaru, usunąć kości, samo mięso wrzucić ponownie do wywaru.
Zagotować odparowując większość wody zbierając tłuszcz z powierzchni.
Przelać do pojemniczków o wielkości 100 ml, odstawić do wystudzenia. Po stężeniu wstawić do zamrażalnika.
Co 2 dni spożywać 100 ml rozmrożonej galaretki koniecznie z dodatkiem witaminy C. Może to być sok z cytryny, natka pietruszki itd
Już po 10-14 dniach suplementacji będą widoczne rezultaty.
Być może niektórzy skrzywią się na myśl o jedzeniu kurzych łapek. Cóż, w niektórych krajach są one prawdziwym rarytasem. Dużą popularnością cieszą się w kuchni chińskiej, wietnamskiej, filipińskiej, koreańskiej, jamajskiej. Zresztą nie potrzeba daleko wybiegać. Dawniej w Polsce gotowano na nich zupy i wywary, robiono galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz