Liście marchwi są zdrowe, zamiast wyrzucać wykorzystajmy
Liście marchwi są zdrowe – nie wyrzucaj ich!Przyrządzając warzywne dania staranne obieramy marchewkę a liście wyrzucamy jakby były niejadalne. A przecież liście marchwi są zdrowe. Nasze prababki używały je zarówno w kuchni jak i do celów zdrowotnych.
Co prawda nać marchewki nie nada szczególnego smaku zupie, ale na pewno nie jest do wyrzucania. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, bo dostarcza całkiem sporo korzyści odżywczych.
Liście marchwi wartości odżywcze
Części nadziemne warzyw korzeniowych dostarczają więcej substancji odżywczych niż korzenie. Podobnie marchewkaLiście marchwi zawierają:
- witaminy C i K
- wapń, magnez, potas
- związki fenolowe i karotenoidy
- chlorofil i inne przeciwutleniacze [1]
Jak wykorzystać liście marchwi?
Do wykorzystania nadaje się natka młodej, letniej marchewki z upraw ekologicznych. Możemy ją dodawać do zup, sałatek, zrobić pesto lub sok:Liście marchwi wraz z korzeniem
Dowolny owoc np. jabłko, gruszka, cytryna, garść jagód
Wyciskamy sok w sokowirówce o dużej mocy, ewentualnie blendujemy ze szklanką wody.
Pesto z liści marchewki
Garść liści marchwi, z około 8 marchewek
2-3 ząbki czosnku
⅓ filiżanki posiekanych orzeszków piniowych, laskowych lub włoskich
oliwa z oliwek
pieprz, sól do smaku
trochę sera: parmezan, Grana Padano albo koziego
Natkę myjemy starannie i suszymy, odkrajmy łodyżki. Wrzucamy do blendera liście wraz z pozostałymi składnikami i z 2-3 łyżkami oliwy. Miksujemy regulując konsystencją dodając oliwy. Doprawiamy do smaku. Zamiast orzechów można użyć migdały – smakuje jeszcze lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz