CYNAMON:
właściwości lecznicze. Cynamon dobry na odchudzanie, trądzik, przeziębienie
Autor: Monika Majewska
Cynamon to przyprawa, której właściwości docenia się przede wszystkim w
okresie Bożego Narodzenia. Tymczasem cynamon ma także inne zastosowanie
- to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w
okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych. Sprawdź, jakie
jeszcze działanie ma cynamon i olejek cynamonowy.
Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamonum cassia),
to przyprawa, której właściwości docenia się przede wszystkim w okresie
świątecznym. Wielu z nas nie wyobraża Bożego Narodzenia bez ciepłego,
delikatnego, słodkiego, korzennego zapachu tej przyprawy. Tymczasem cynamon, a
także olejek cynamonowy oraz nasiona cynamonowca, znalazł zastosowanie
nie tylko w kuchni, lecz także kosmetyce i lecznictwie. Cynamon to bowiem
skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się
aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach i wykazuje
właściwości antynowotworowe, oraz epikatechinę, która razem z aldehydem może
zapobiec rozwojowi chorób neurodegradayjnych i wspomóc ich leczenie. Poza tym
cynamon należy do grupy termogeników, czyli
substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Cynamon - właściwości antynowotworowe
Jednym z najważniejszych składników cynamonu jest aldehyd cynamonowy. Jak
dowiedli naukowcy, związek ten wykazuje właściwości antynowotworowe i może
pomóc w walce z rakiem jelita grubego -
przekonują naukowcy z Uniwersytetu Arizony (USA), których wnioski opublikował serwis
EurekAlert. Podczas badań prowadzonych na myszach naukowcy zauważyli, że
aldehyd cynamonowy dodawany do pożywienia gryzoni pomagał ich komórkom pozbywać
się toksyn, zwiększał ich potencjał regeneracyjny oraz chronił je przed
kancerogenami (czynnikami rakotwórczymi).
Cynamon a choroba Alzheimera i Parkinsona
Aldehyd, a także inny składnik cynamonu - epikatechina, może opóźnić
wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet
zapobiec jej pojawieniu się - przekonują Naukowcy z University of California
(USA) na łamach "Journal of Alzheimer's Disease". Ich zdaniem związki
te mogą zapobiegać powstawaniu splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych
dla choroby Alzheimera.
Z kolei naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush (USA) podczas badań
na myszach odkryli, że cynamon może odwrócić biomechaniczne, komórkowe i
anatomiczne zmiany w mózgach cierpiących na chorobę Parkinsona. Takie
właściwości cynamon zawdzięcza substancji o nazwie benzoesan sodu. Jest to
środek stosowany do konserwacji żywności, który powstaje z cynamonu na skutek
procesów metabolicznych w wątrobie i w takiej postaci może przenikać do mózgu.
Chociaż każdy rodzaj cynamonu ulega rozpadowi do benzoesanu sodu, badacze
największą nadzieję pokładają w cynamonie cejlońskim, który jest najczystszą
odmianą tej przyprawy.
Wartości odżywcze zmielonego cynamonu (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj 2,6 g)
Wartość energetyczna - 247/6 kcal
Białko ogółem - 3.99/0.10 g
Tłuszcz - 1.24/0.03 g
Węglowodany - 80.59/2.10 g (w tym cukry proste 2.17/0.06)
Błonnik - 53.1/1.4 g
Witaminy
Witamina C – 3.8/0.1 mg
Tiamina – 0.022/0.001 mg
Ryboflawina – 0.041/0.001 mg
Niacyna - 1.332/0.035 mg
Witamina B6 - 0.158/0.004 mg
Kwas foliowy - 6/0 µg
Witamina A – 295/8 IU
Witamina E – 2.32/0.06 mg
Witamina K - 31.2/0.8 µg
Minerały
Wartość energetyczna - 247/6 kcal
Białko ogółem - 3.99/0.10 g
Tłuszcz - 1.24/0.03 g
Węglowodany - 80.59/2.10 g (w tym cukry proste 2.17/0.06)
Błonnik - 53.1/1.4 g
Witaminy
Witamina C – 3.8/0.1 mg
Tiamina – 0.022/0.001 mg
Ryboflawina – 0.041/0.001 mg
Niacyna - 1.332/0.035 mg
Witamina B6 - 0.158/0.004 mg
Kwas foliowy - 6/0 µg
Witamina A – 295/8 IU
Witamina E – 2.32/0.06 mg
Witamina K - 31.2/0.8 µg
Minerały
Wapń – 1002/26 mg
Żelazo - 8.32/0.22 mg
Magnez - 60/2 mg
Fosfor - 64/2 mg
Potas - 431/11 mg
Sód – 10/0 mg
Cynk - 1.83/0.05 mg
Żelazo - 8.32/0.22 mg
Magnez - 60/2 mg
Fosfor - 64/2 mg
Potas - 431/11 mg
Sód – 10/0 mg
Cynk - 1.83/0.05 mg
Kwasy tłuszczowe
Nasycone - 0.345/0.009 g
Jednonienasycone - 0.246/0.006 g
Wielonienasycone - 0.068/0.002 g
Jednonienasycone - 0.246/0.006 g
Wielonienasycone - 0.068/0.002 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for
Standard Reference
Cynamon na dolegliwości żołądkowe
Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego oraz olejek cynamonowy wspomagają
prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Preparaty te stosowane są
w zatruciach pokarmowych oraz
przy biegunkach. Olejek
cynamonowy dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega
zaburzeniom jelitowym. Z kolei wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega
wrzodom żołądka.
Cynamon obniża poziom cholesterolu i cukru
we krwi
Zarówno wyciągi z kory cynamonowca, jak i olejek cynamonowy działają przeciwmiażdżycowo,
obniżając poziom cholesterolu w surowicy
krwi. Z badań wynika także, że codzienne spożywanie cynamonu powoduje korzystne
obniżenie poziomu glukozy, trójglicerydów oraz frakcji LDL i całkowitego
cholesterolu w surowicy krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Z
kolei rozpuszczalny w wodzie wyciąg z cynamonu może obniżyć ryzyko nie tylko
chorób serca, lecz także cukrzycy. Wszystko dzięki zawartym w nim
przeciwutleniaczom - przekonują chemik Richard Anderson oraz specjaliści z
amerykańskiego ministerstwa rolnictwa.
Olejek cynamonowy na grypę i przeziębienie
Olejek cynamonowy może być stosowany także jako środek pomocniczy w
leczeniu przeziębień, zakażeń dróg
oddechowych i grypy. Nic dziwnego -
olejek eteryczny, a także wyciągi otrzymywane z kory i liści cynamonowca
cejlońskiego wykazują silną aktywność
przeciwdrobnoustrojową, w tym wobec bakterii, grzybów oraz wirusów. Olejek
cynamonowy wraz z innymi olejkami może być stosowany w aerozoloterapii w
zakażeniach dróg oddechowych u dorosłych i dzieci, ale dopiero u tych powyżej
12. roku życia.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cynamon-wlasciwosci-lecznicze-cynamon-dobry-na-odchudzanie-tradzik_34039.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz