Kasza gryczana czyli krzem na talerzu
Kasza gryczana jest głównym
dostarczycielem krzemu, w dzisiejszej dobie, gdy rośliny wyrastają w
glebach nisko krzemowych, a nasza woda zasypana chlorem, który ją
zmiękcza i zabija jej życiodajność. Czym jest krzem dla naszych
organizmów? Otóż nikogo nie strasząc, brak krzemu jest powodem zawałów
serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem
dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci,
zmęczeniem. Kasza gryczana zawiera kilkadziesiąt procent krzemu, nie
ruszy jej ani robak, ani mysz, taka jest twarda.
Jest jak małe kamyczki budujące nasz organizm. Zawiera całe pokłady rutyny, od której w dużym stopniu zależy stan naszych arterii, czyli żył i tętnic. Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, arterie, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy. Zastanówmy się teraz jak często gości w naszych kuchniach i na naszych stołach kasza gryczana.
Jest jak małe kamyczki budujące nasz organizm. Zawiera całe pokłady rutyny, od której w dużym stopniu zależy stan naszych arterii, czyli żył i tętnic. Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, arterie, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy. Zastanówmy się teraz jak często gości w naszych kuchniach i na naszych stołach kasza gryczana.
Nawet przemysł farmaceutyczny
docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków
przeciw żylakom, hemoroidom, kłopotom krążeniowym, miażdżycy.
Nasze babki nie miały takich kłopotów krążeniowych jak my, bo nieco częściej sięgały po kaszę gryczaną, to jeszcze uzupełniały niedobór krzemu pyszną wodą krzemionkową wprost ze studni. Kasza od wieków była podstawowym daniem w Europie i Azji. W Polsce pojawiła się za sprawą Tatarów w XIII wieku, a na południu Polski nadal nazywa się ją niekiedy Tatarką. Tatarzy mieli własny przepis na gotowanie kaszy, taką podsuszoną, trzymali w sajdakach, przy siodle. Zajadli taką kaszę, co rusz sięgając do worka. Taki Tatar jak doznał ran jakiś w potyczkach, to skóra się na nim goiła, jak na psie. A wytrzymali byli tak, że bez trudu pokonywali tysiące kilometrów w siodle. Powtarzam, że to, co najlepsze w naszej kuchni, nie wymaga wcale żadnego wynalazku, wymaga jedynie przewietrzenia pamięci. Kasze są tanie, treściwe i zdrowe.
Tyle Jan Grande
Nasze babki nie miały takich kłopotów krążeniowych jak my, bo nieco częściej sięgały po kaszę gryczaną, to jeszcze uzupełniały niedobór krzemu pyszną wodą krzemionkową wprost ze studni. Kasza od wieków była podstawowym daniem w Europie i Azji. W Polsce pojawiła się za sprawą Tatarów w XIII wieku, a na południu Polski nadal nazywa się ją niekiedy Tatarką. Tatarzy mieli własny przepis na gotowanie kaszy, taką podsuszoną, trzymali w sajdakach, przy siodle. Zajadli taką kaszę, co rusz sięgając do worka. Taki Tatar jak doznał ran jakiś w potyczkach, to skóra się na nim goiła, jak na psie. A wytrzymali byli tak, że bez trudu pokonywali tysiące kilometrów w siodle. Powtarzam, że to, co najlepsze w naszej kuchni, nie wymaga wcale żadnego wynalazku, wymaga jedynie przewietrzenia pamięci. Kasze są tanie, treściwe i zdrowe.
Tyle Jan Grande
Kasza gryczana - kasza
wytwarzana z gryki. W Polsce z gryki produkuje się także kaszę
krakowską. Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych.
Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i
strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy B1 i
PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.
W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. Kasza gryczana często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.
Kupić można:
Kasza gryczana, czyli naturalna.
Kasza krakowska.
Kasza gryczana palona.
Kasza gryczana palona w torebkach.
Najzdrowsza to naturalna kasza gryczana i kasza krakowska.
Kasza gryczana palona podczas palenia traci ok. 50% witamin.
Kasza gryczana sprzedawana w torebkach do gotowania i gotowania według fabrycznego przepisu to jeszcze większe marnotrawstwo. Gotując w dużej ilości wody i wylewając tę wodę - wylewamy do zlewu następną porcję Zdrowia ku chwale nowoczesnej medycyny i farmacji.
Jak gotować? Najlepiej tak jak babcia.
Moja gotowała tak.
Kaszę gryczaną zalewała wodą, tak by ledwie zakryła kaszę i odstawiała na kilka godzin.
Przed gotowaniem znów zalewała wodą jak poprzednio i pod przykryciem stawiała na małym ogniu.
Po zagotowaniu - maleńki ogień i po +/- 8 minutach kasza jest gotowa.
W czasie gotowania nie mieszać. Może przywierać.
W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. Kasza gryczana często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.
Kupić można:
Kasza gryczana, czyli naturalna.
Kasza krakowska.
Kasza gryczana palona.
Kasza gryczana palona w torebkach.
Najzdrowsza to naturalna kasza gryczana i kasza krakowska.
Kasza gryczana palona podczas palenia traci ok. 50% witamin.
Kasza gryczana sprzedawana w torebkach do gotowania i gotowania według fabrycznego przepisu to jeszcze większe marnotrawstwo. Gotując w dużej ilości wody i wylewając tę wodę - wylewamy do zlewu następną porcję Zdrowia ku chwale nowoczesnej medycyny i farmacji.
Jak gotować? Najlepiej tak jak babcia.
Moja gotowała tak.
Kaszę gryczaną zalewała wodą, tak by ledwie zakryła kaszę i odstawiała na kilka godzin.
Przed gotowaniem znów zalewała wodą jak poprzednio i pod przykryciem stawiała na małym ogniu.
Po zagotowaniu - maleńki ogień i po +/- 8 minutach kasza jest gotowa.
W czasie gotowania nie mieszać. Może przywierać.
Natomiast prababcia miała trochę inny sposób na super sypką kaszę gryczaną.
Po drugim zalaniu wodą dolewała troszkę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, wymieszała, postawiła na ogniu i w moment po zagotowaniu wstawiała garnek pod poduszkę, lub owijała w kołdrę.
Tak przygotowana kasza gryczana w poduszkowo kołdrowym termosie była ciepła przez kilka godzin.
Pycha!
Po drugim zalaniu wodą dolewała troszkę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, wymieszała, postawiła na ogniu i w moment po zagotowaniu wstawiała garnek pod poduszkę, lub owijała w kołdrę.
Tak przygotowana kasza gryczana w poduszkowo kołdrowym termosie była ciepła przez kilka godzin.
Pycha!
Kasza gryczana.
O jej zaletach chyba nikogo rozsądnego przekonywać nie trzeba. Wszyscy wiedzą, że Krzem to siła i zdrowie. Kasza Gryczana to nasiona niepozornej roślinki - Gryki.
"Gryka (Fagopyrum Mill.) – rodzaj roślin z rodziny rdestowatych. Należy do niego 15 gatunków rosnących w klimacie umiarkowanym Europy i Azji. Centrum zróżnicowania znajduje się w Azji środkowej i wschodniej – w Chinach występuje 10 gatunków z czego 6 to endemity. Gatunkiem typowym jest Fagopyrum esculentum Moench. Ten sam gatunek uprawiany jest na różnych kontynentach jako roślina jadalna. [...] Jako roślina jadalna wykorzystywana jest gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum). Ten sam gatunek ma zastosowanie w ziołolecznictwie i pszczelarstwie. Rzadziej uprawiana jest także gryka tatarka (F. tataricum). W ziołolecznictwie wykorzystuje się poza tym Fagopyrum dibotrys." http://pl.wikipedia.org/wiki/Gryka
Kaszę gryczaną znają wszyscy. Doskonały miód z gryki również. Mąkę gryczaną używamy bardzo rzadko.
A kto słyszał o witaminie C z gryki?
Grykamina C to właśnie witamina C z gryki. To w 100% polski produkt. W 100% ekologiczny.
Grykamina C jest najwyższej jakości naturalną formą witaminy C pozyskaną z kiełkujących nasion gryki zwyczajnej. Wchłanialność Grykaminy wynosi około 98%, czyli podobnie jak kasza gryczana - Samo Zdrowie!
Grykamina jest polecana dla wszystkich a szczególnie dla ludzi o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C.
O jej zaletach chyba nikogo rozsądnego przekonywać nie trzeba. Wszyscy wiedzą, że Krzem to siła i zdrowie. Kasza Gryczana to nasiona niepozornej roślinki - Gryki.
"Gryka (Fagopyrum Mill.) – rodzaj roślin z rodziny rdestowatych. Należy do niego 15 gatunków rosnących w klimacie umiarkowanym Europy i Azji. Centrum zróżnicowania znajduje się w Azji środkowej i wschodniej – w Chinach występuje 10 gatunków z czego 6 to endemity. Gatunkiem typowym jest Fagopyrum esculentum Moench. Ten sam gatunek uprawiany jest na różnych kontynentach jako roślina jadalna. [...] Jako roślina jadalna wykorzystywana jest gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum). Ten sam gatunek ma zastosowanie w ziołolecznictwie i pszczelarstwie. Rzadziej uprawiana jest także gryka tatarka (F. tataricum). W ziołolecznictwie wykorzystuje się poza tym Fagopyrum dibotrys." http://pl.wikipedia.org/wiki/Gryka
Kaszę gryczaną znają wszyscy. Doskonały miód z gryki również. Mąkę gryczaną używamy bardzo rzadko.
A kto słyszał o witaminie C z gryki?
Grykamina C to właśnie witamina C z gryki. To w 100% polski produkt. W 100% ekologiczny.
Grykamina C jest najwyższej jakości naturalną formą witaminy C pozyskaną z kiełkujących nasion gryki zwyczajnej. Wchłanialność Grykaminy wynosi około 98%, czyli podobnie jak kasza gryczana - Samo Zdrowie!
Grykamina jest polecana dla wszystkich a szczególnie dla ludzi o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C.
- Kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią – zapotrzebowanie wyższe o ok. 50%.
- Palacze - palenie papierosów zwiększa zapotrzebowanie na witaminę o ok. 40%.
- Osoby narażone na stres.
- Osoby z osłabionym układem immunologicznym.
- Diabetycy— w tej grupie obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie o 30%.
- Osoby odżywiające się monodietetycznie lub spożywający mało świeżych produktów.
- Osoby w podeszłym wieku.
- Sportowcy.
Gryka – jest rośliną od tysięcy
lat stosowaną w medycynie wschodniej m.in. do zwalczania nadciśnienia,
słabego krążenia, alergii, żylaków, odmrożeń, dysfunkcji naczyń
kapilarnych, a także całego spektrum objawów przedwczesnego starzenia
się organizmu. Roślina ta stanowi bogate źródło bioflawonoidów oraz
enzymów o uznanym działaniu prozdrowotnym. Z ziaren gryki pozyskuje się
m.in. rutynę, kwercetynę, hesperydynę, hiperozyd, angiotensynę oraz
inhibitory lipazy. Zawierają one takie witaminy B1, B2, P, PP, a także
białko i osiem cennych aminokwasów, jak np.: lizynę, lecytynę, koenzym
Q10, lipidy, minerały (żelazo, fosfor i miedź, nikiel, kobalt, bor,
cynk, wapń, magnez, mangan, selen i jod).
Grykamina C to ekstrakt z kiełków gryki zwyczajnej.
Grykamina C to najnowszy polski produkt ze starej, dobrej dla Zdrowia gryki. Sprawdź zanim nadejdzie grypa.
Grykaminę C
Grykamina C to ekstrakt z kiełków gryki zwyczajnej.
Grykamina C to najnowszy polski produkt ze starej, dobrej dla Zdrowia gryki. Sprawdź zanim nadejdzie grypa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz