Naturalny
Błonnik Witalny
1200g
opakowanie wystarcza na ponad 3 miesiące
Błonnik jest
to składnik roślinny, którego organizm człowieka nie potrafi strawić. Mimo iż
nie posiada praktycznie wartości odżywczych, jest on niezbędny do prawidłowej
pracy całego układu trawiennego. Błonnik znajduje się w ziarnach zbóż, owocach,
warzywach (szczególnie strączkowych), orzechach i nasionach. Jednak największą
jego zawartość można znaleźć babce płesznik i babce jajowatej. Błonnik witalny
jest to błonnik naturalny, w 100% pochodzenia roślinnego, bez syntetycznych
dodatków.
Substancje
śluzotwórcze zawarte w obu babkach sprzyjają uczuciu sytości oraz regulują
trawienie. Nasiona i łuski, ze względu na swoje właściwosci hamowania uczucia
głodu, są szeroko wykorzystywane w dietach odchudzających. Regularne
dostarczanie błonnika poprawia samopoczucie i koncentracje, oczyszcza wątrobę i
działa antynowotworowo. Obniża ciśnienie, obniża poziom glukozy we krwi i
przywraca równowagę w organiźmie.
Babka
płesznik Plantago Psyllium
Nasiona
babki płesznika obfitują w śluzy zawierające kwas uronowy, arabiozę i ksylozę.
Znalazły swoje zastosowanie w lekach probiotycznych, środkach odchudzających i
regulujących wypróżnianie. Leczy podrażnienia przewodu pokarmowego - działa
osłonowo i przeciwzapalnie. Stosowany na zaparcia ale również łagodzi biegunki.
Babka płesznik jest bezpieczna dla dzieci i niemowląt oraz osób w podeszłym
wieku – dla tej grupy osób szczególnie polecana jest postać kleiku z nasion.
Psyllium obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a nasiona mielone
wpomagają leczenie przerostu gruczołu krokowego.
Nasiona babki płesznik zawierają 10-12% śluzów zbudowanych z kwaśnych arabinoksylanów, kwasu galakturonowego i ramnozy. W nasionach płesznika jest od 5 do 13% tłustego oleju, trisacharyd planteoza = planteose i 0,14% irydoidów. Nie zawierają skrobi.
Nasiona babki płesznik zawierają 10-12% śluzów zbudowanych z kwaśnych arabinoksylanów, kwasu galakturonowego i ramnozy. W nasionach płesznika jest od 5 do 13% tłustego oleju, trisacharyd planteoza = planteose i 0,14% irydoidów. Nie zawierają skrobi.
Łuska babki
jajowatej
Łupina
nasion babki owalnej (jajowatej) zawiera ok. 80% śluzów. Skrobia jest
wykrywalna. Nieco oleju tłustego, nieco protein, brak irydoidów. Dzięki
błonnikowi łuska babki jajowatej pochłania duże ilości wody wraz z toksynami,
które następnie pozwala szybko wydalić. Poprawiając perystaltykę jelit, ułatwia
proces wypróżniania.
Śluzy
zawarte w łupinie działają osłonowo - powlekają złogi i dodatkowo ułatwiają ich
wydalanie.
Jest bogatym
źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu
skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. W przypadku zaparć zmiękcza
konsystencję treści jelitowej, zwiększa jej objętość, co poprawia perystaltykę
jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. Posiada ona zdolność absorpcji
toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost
liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki.
Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie
wpływa na zmniejszenie apetytu. Podana trzy godziny przed posiłkiem i
bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia.
Dawkowanie:
1-3 x dziennie po 3 łyżeczki błonnika wymieszanego z 0,5l płynu. Należy pić w
ciągu dnia dużo płynów. Nie stosować na noc. Nie przyjmować w jednym czasie z
lekami- zrobić odstęp 1 godzinny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz