poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Dlaczego dobrze jest moczyć orzechy i nasiona przed jedzeniem ?

Orzechy i nasiona typu migdały, słonecznik są cenne głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych. Poza kwasami tłuszczowymi, białkiem i błonnikiem każdy rodzaj orzecha czy nasiona zawiera swoisty dla siebie, wyjątkowo bogaty zestaw witamin i składników mineralnych. Warto je jeść, nawet w niewielkich ilościach by je dostarczyć.
Dlaczego wskazane jest by moczyć orzechy i nasiona przed konsumpcją?
Orzechy, nasiona, zboża zawierają inhibitory czyli spowalniacze enzymów, które roślinę zabezpieczają przed zbyt wczesnym kiełkowaniem.  Dostając się do organizmu blokują enzymy trawienne. Dlatego organizm przyswoi niewielką część cennych składników znajdujących się nie tylko w orzechach czy nasionach.  Także składnikach występujących razem w danym posiłku  np. koktajlach owocowo-orzechowych. Wcześniejsze namoczenie orzechów i nasion sprawi, że organizm dużo więcej przyswaja, nawet do 100%.
Dlaczego dobrze jest moczyć orzechy i nasiona przed jedzeniem ?

Ale to nie wszystko
    1. Namoczone orzechy i nasiona są rozmiękczone, łatwiejsze do strawienia, nie obciążają układu trawiennego a zwłaszcza trzustki
    2. Kwas fitynowy ulega neutralizacji.
      Kwas fitynowy (kwas fitowy) występuje naturalnie służy do wiązania i przechowania fosforu w roślinach, w szczególności w nasionach i ich łupince. Jest niestrawną substancją anty-odżywczą dla człowieka.Wykazuje silne działanie chelatujące, czyli ma zdolność do wiązania się ze składnikami mineralnymi. Dostarczane z pożywieniem pierwiastki w przewodzie pokarmowym łączą się z kwasem fitynowym i tworzą nierozpuszczalne kompleksy, przez co nie mogą być wchłonięte do krwiobiegu i wykorzystane.
      Kwas fitynowy nie tylko hamuje absorpcję minerałów z pożywienia, ale wypłukuje je z organizmu  zwłaszcza żelazo oraz niewiele mniejszym stopniu magnez, wapń, cynk, miedź i pierwiastki śladowe.
    3. Moczenie orzechów i nasion oczyszcza je z zanieczyszczeń, nie pozbawia ich smaku, wręcz przeciwnie, zwiększa wagowo ilość oraz ułatwia blendowanie
Jak moczyć orzechy i nasiona
Orzechy lub nasiona zalać wodą w stosunku 1:2. Dobrze jest dolać nieco soku z cytryny lub octu jabłkowego by nadać wodzie kwaśny odczyn, szybciej uaktywni się fitaza, która neutralizuje kwas fitynowy.
moczyć orzechy, nasiona, kasze
Ile czasu moczyć orzechy i nasiona
Najlepiej orzechy i nasiona namoczyć na całą noc, ale minimalna ilość wynosi:
  • Orzechy laskowe, nasiona dyni – 10 godzin
  • Orzechy włoskie, migdały – 8 godzin
  • Ziarna słonecznika, ziarna sezamu – 4-6 godzin
  • Orzechy nerkowca, pistacje – 2-4 godziny
  • Orzechy brazylijskie, makadamia, orzeszki piniowe -co najmniej  godzina
Po wymoczeniu płuczemy i osuszamy.
Z tego samego powodu powinno się bezwzględnie moczyć przed gotowaniem rośliny strączkowe, zboża, płatki zbożowe, kasze i ryż. Orzechy kupujemy niełuskane, obieramy przed spożyciem.
Uwaga: Moczymy tylko  orzechy i nasiona przeznaczone do spożycia. Nie wolno przechowywać uprzednio namoczonych. Ziarna, nasiona jak len, czarnuszka przechowujemy w całości. Mielimy bezpośrednio przed spożyciem. Naruszając otoczkę roślinne kwasy tłuszczowe szybko się utleniają, uszkodzone są przyczyną stanów zapalnych.
Pieczywo z pełnego ziarna zbóż powinno być pieczone na naturalnym zakwasie, inaczej rujnuje metabolizm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...