Anyż biedrzeniec na problemy układu trawiennego i oddechowego
Anyż biedrzeniec [Pimpinella anisum] zwany anyżkiem, ongisiem, hanyżkiem jest jedną z pierwszych roślin jakie uprawiał człowiek.Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Iranu. Pierwsze wzmianki stosowaniu anyżu pojawiły się na papirusach egipskich i w biblijnych księgach.Od niepamiętnych czasów anyż biedrzeniec uprawiali Arabowie, Izraelici, Grecy i Rzymianie. Znany był w Indiach i Chinach.
W Persji anyż stosowano jako środek przeciw migrenom, dezynfekujący, moczopędny, zmniejszający potliwość, na piękną cerę i lśniące zęby. Niektóre starożytne teksty wymieniają biedrzeniec jako antidotum na melancholię, epilepsję i przeciw nocnym koszmarom. Grecki botanik Dioskorides pisał
Anyż daje oddechowi świeżość, obliczu młodzieńczy wygląd i oddala ciężkie snyW Europie anyż rozpowszechnili Benedyktyni, którzy uprawiali jako roślinę leczniczą w przyklasztornych ogrodach. Do Polski ziele sprowadziła roślinę królowa Bona jako aromatyczną przyprawę do mięs, ciastek, deserów, alkoholi.
Anyż biedrzeniec właściwości lecznicze

Jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych o specyficznym anyżkowym aromacie. Wyrasta do 50 cm. W lipcu i sierpniu na szczytach pędów wyrastają białe, drobne kwiatuszki. Surowcem zielarskim są owoce anyżu biedrzeńca fructi anisi – brunatne rozłupki gruszkowatego kształtu. Zbieramy w drugiej połowie sierpnia kiedy owoce będą szarobrunatne i pędy żółkną. Ścinamy, zawiązujemy w pęczki i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Po wymłóceniu owoce dosuszamy w cieple.
Ziarenka anyżu biedrzeńca wykazują silne właściwości
- bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze
- pobudzają wydzielanie śluzu, rozszerzają oskrzela, działają wykrztuśnie
- wzmagają wydzielanie soków trawiennych
- rozluźniają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, łagodzą bóle gastryczne
- hamują procesy gnilne w jelitach, zmniejszają gazy, kolki, zapobiegają namnażaniu grzybów
- poprawiają pracę całego przewodu pokarmowego
- działają pobudzająco na mózg, rdzeń kręgowy i wegetatywny system nerwowy
- działają mlekopędnie, wzmagają laktację

Biedrzeniec anyż leczniczo stosujemy w leczeniu
- nieżytu oskrzeli, zaflegmienia płuc
- anginy, zapalenia gardła, krtani, tchawicy
- wszelkich niedomogach trawiennych
- nerwicach przewodu pokarmowego,
Biedrzeniec anyż przepisy lecznicze
Napar na problemy trawienneŁyżkę stołową sproszkowanych nasionek zalewamy szklanką wrzątku. 10 minut gotujemy na wolnym ogniu. Przecedzamy.
1/2 szklanki ciepłego wywaru pijemy 3 razy dziennie w chorobach żołądka, jelit. Problemach trawiennych, wzdęciach, jelit, kolce żołądkowej, jelitowej.
Domowy syropek anyżowy
- 7 łyżeczek zmielonych nasion anyżu biedrzeńca
- Sztuka anyżu gwiazdkowego
- Litr wody
- 2 łyżki miodu
- Łyżka gliceryny spożywczej
Stosujemy
2 łyżeczki syropu co godzinę na kaszel, nieżyt oskrzeli, infekcje dróg oddechowych
3 razy dziennie po łyżce syropu na poprawę pamięci
Herbatka dla niemowląt
Herbatkę z anyżu można stosować jako środek pomagający w redukcji wzdęć, gazów, kolek u niemowląt po 1 miesiącu życia.
1 łyżeczkę kwiatu anyżu lub nasion zalać wrzątkiem, parzyć 10 min likwiduje wzdęcia, skurcze żołądka i jelit, uspokaja układ trawienny i rozpuszcza flegmę przy kaszlu. Można połączyć z rumiankiem 1:1.
Na pobudzenie laktacji
Łyżkę stołową nasion zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy kwadrans pod przykryciem. Popijamy po trochu ciepły napar przez cały dzień.
Nalewaka anyżowa
20 g nasionek zalewamy 1/4 litra spirytusu odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Zlewamy płyn. Do wyługowanych ziarenek dolewamy 1/4 litra czystej wódki i odstawiamy na 2 tygodnie. Nalewki łączymy i dosładzamy miodem. Zażywamy 3 x dziennie po 15-20 kropli w kieliszku wody przy infekcjach dróg oddechowych i problemach trawiennych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz