Podpowiadamy co jeść, a czego nie, żeby wyglądać olśniewająco
Maseczki i kremy to za mało. Jeśli chcesz mieć zjawiskowe włosy, cerę i paznokcie, powinnaś je odżywiać również od wewnątrz.
JĘDRNA SKÓRA
Elastyczna i gładka cera to oznaka
młodości. Jak zachować ją jak najdłużej? Dodaj do swojej diety produkty
bogate w antyoksydanty. Te związki chemiczne neutralizują wolne rodniki i
zapobiegają uszkodzeniu błon komórkowych. Niezbędne są również białka i
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają produkcję kolagenu i
chronią skórę przed odwodnieniem. Oprócz tego ważna jest nie tylko
jakość, ale i ilość jedzenia. Badacze z Medycznego Centrum Uniwersytetu
Waszyngtońskiego w St. Louis udowodnili, że po 35. roku życia warto
obniżyć kaloryczność diety o 15-20%. To stymuluje przemianę materii i
system immunologiczny. Pomaga też organizmowi aktywniej wytwarzać enzymy
odpowiadające za regenerację komórek.
JEDZ: chude mięso
wołowe, mięso z podudzi indyka oraz z kurczaka – to produkty bogate w
łatwo przyswajalne białka. Tłuste ryby – „Znajdujące się w nich kwasy
omega-3 regulują metabolizm, wspomagają gojenie się ran, mają działanie
przeciwzapalne i antyoksydacyjne”. Jagody – znajdujące się w nich
flawonoidy zapobiegają obrzękom, wzmacniają naczynia krwionośne i tkankę
łączną. Migdały – za sprawą korzystnych tłuszczów i witamin chronią
skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i odwodnieniem oraz
przywracają jej jędrność i świeży wygląd.
UNIKAJ: sklepowych
słodyczy, białego pieczywa i słodkich wypieków. Soków owocowych i
słodzonych napojów gazowanych; n wyrobów ze zwykłej pszenicy; n
ziemniaków i białego ryżu. Owoców zawierających dużo cukru i mało
błonnika (np. winogrona, arbuzy, melony) – są one źródłem prostych
węglowodanów, zbyt szybko podnoszących poziom cukru w organizmie. „A
cukier jest po prostu toksyczny dla twojej urody. to jedna z głównych
przyczyn powstawania w twoim ciele związków AGE (Advanced Glycation End
Products – zaawansowane produkty glikacji białek) powodujących rozkład
kolagenu, tkanki łącznej, a nawet układu naczyniowego”, pisze Jolene
hart w „Eat Pretty”.
CZY WIESZ, ŻE…
Wytrawne czerwone wino pomaga zachować
młody wygląd skóry. „Zawiera ochronny antyoksydant resweratrol, a
ponieważ alkohol poprawia krążenie krwi, umożliwia lepsze odżywienie
tkanek”, mówi Anna Żuk, dietetyk. „Korzystna dawka to jednak nie więcej
niż 200 ml wina tygodniowo”.
ZERO WYPRYSKÓW
Powszechnie uważa się, że główną
przyczyną trądziku jest brak równowagi hormonalnej. Jednak amerykańscy
eksperci udowodnili, że odżywianie jest równie ważne. „Krosty i
zaskórniki najczęściej sygnalizują problemy z jelitami”. Żeby pozbyć się
trądziku, ważne jest przestrzeganie specjalnej diety”.
JEDZ: świeże owoce
(banany, śliwki, jabłka, morele) i warzywa (brokuły, marchew, brukselka,
kalarepa, karczoch) – zawarty w nich błonnik normalizuje pracę jelit.
Zieleninę (natka pietruszki!), bogatą w witaminy i mikroelementy, mięso z
kurczaka, indyka, nietłuste ryby – znajdujące się w nich białko
dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów, produkty zbożowe, owies,
grykę, brązowy ryż i ciecierzycę – przyspieszają metabolizm.
UNIKAJ: produktów o
wysokim indeksie glikemicznym (zainstaluj na smartfonie aplikację, która
podaje wartość IG). Piwa i słodzonych napojów gazowanych, mleka,
zwłaszcza UHT – znajdujące się w nim hormony pobudzają produkcję sebum.
BRAK OBRZĘKÓW
Sińce i obrzęki pod oczami mogą
świadczyć o problemach z nerkami, obniżonym poziomie hemoglobiny lub o
niedoborze magnezu i witaminy B6. Jednak najczęściej oznaczają, że po
prostu źle się odżywiasz. Sytuacja przeważnie pogarsza się przed
miesiączką, wtedy znacznie wzrasta poziom progesteronu, który zatrzymuje
wodę w organizmie. Dlatego, jeśli masz skłonność do obrzęków, w drugiej
połowie cyklu zadbaj o odpowiednią dietę
JEDZ: jeżyny, czarne
jagody, borówki i żurawinę (nawet mrożone) – znajdujące się w nich
antyoksydanty wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i normalizują
proces odprowadzenia wody z organizmu, co w efekcie zmniejsza obrzęk.
Jabłka – wspomagają pracę nerek, czerwone mięso, tłuste ryby morskie,
żółtka jaj – bogate w żelazo są niezbędne dla utrzymania prawidłowego
poziomu hemoglobiny we krwi; n kaszę gryczaną – zawiera odkwaszające
związki mineralne.
UNIKAJ: mocnej kawy i
herbaty – zdecyduj się raczej na ziołowy lub owocowy napar, soli –
powoduje zatrzymywanie wody w organizmie; n marynowanych i wędzonych
produktów, gotowych sosów;. Paczkowanych wędlin; n gotowych deserów ze
sklepu – lepiej postaw na gorzką czekoladę (im ciemniejsza, tym ma
więcej antyoksydantów!)
CZY WIESZ, ŻE…
Sposobem na pozbycie się wody z
organizmu jest... picie dużej ilości wody. Najlepsza będzie mineralna z
najniższą zawartością sodu albo po prostu filtrowana „kranówka”
serwowana w temperaturze pokojowej.
MOCNE PAZNOKCIE
Łamliwe i rozwarstwiające się mogą
wskazywać na niedobór wapnia lub magnezu. Białe plamki na płytce mogą
oznaczać zaburzenia przemiany materii, a sine – problemy
sercowo-naczyniowe.
JEDZ: nabiał – to
bogate źródło wapnia, orzechy, pestki i nasiona – są źródłem magnezu; n
mięso, ryby, jajka – łącz je z warzywami, bo wtedy białko lepiej się
przyswaja.
UNIKAJ: tłustych, smażonych potraw oraz słodyczy.
ZDROWE, LŚNIĄCE WŁOSY
Wypadanie, łamliwość, rozdwajanie się
końcówek to sygnały, że brakuje ci mikroelementów. Po kondycji włosów
najszybciej widać, że tęsknią za tobą witaminy z grupy B, białko, żelazo
i cynk. Według amerykańskich dietetyków problemy z włosami często
powstają z powodu jednostajnego odżywiania się, np. rygorystycznych
monodiet. By zdrowo wyglądać, twoje włosy potrzebują odpowiedniej ilości
białka (mięso, ryby i rośliny strączkowe), kwasów tłuszczowych, witamin
i składników mineralnych (owoce i warzywa).
JEDZ: produkty zbożowe z
pełnego ziarna bogate w witaminy z grupy B; n rodzynki , śliwki i inne
suszone owoce bogate w żelazo. Owoce morza – zawierają mnóstwo
mikroelementów, w tym jod, którego niedobór prowadzi do wypadania
włosów, pomidory, cytrusy, banany i inne warzywa bogate w potas. Grzyby,
cebulę, ziemniaki, otręby – znajdujący się w nich cynk stymuluje porost
włosów.
UNIKAJ: fast foodów,
wysokoprzetworzonych produktów, słodyczy – włosy, podobnie jak skóra,
nie lubią „ciężkiego” jedzenia, które zaburza metabolizm, niosąc ze sobą
jedynie puste kalorie bez żadnej wartości odżywczej. Tłustych i
smażonych potraw – wzmacniają wydzielanie sebum, produktów zawierających
kofeinę, alkoholu – spowalnia przyswajanie substancji odżywczych.
Artykuł premierowo ukazał się w numerze 02/2017 Cosmopolitan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz