środa, 8 marca 2017

WIOSNA WIOSNA WIOSNA

WIOSNA WIOSNA WIOSNA
WIOSNA, WIOSNA, WIOSNA
Idzie wiosna. Co to oznacza dla naszego zdrowia ?
Zmiany pór roku wpływają na nasz organizm i samopoczucie, a przejście zimy w wiosnę jest szczególnie dużym wyzwaniem dla naszego organizmu.
W zimie potrzebował on więcej kalorii dla ochrony przed zimnem. Kiedy na dworze jest zimno, albo zimno i wilgotno, wracając do domu zmarznięci i przemoknięci, nie myślimy o tym, żeby zjeść sałatę albo napić się soku z warzyw czy owoców, ale marzy się nam talerz ciepłej zupy, coś „na rozgrzewkę”.
Zima jest porą roku, kiedy naturalnie ma się ochotę na ciepłe, bardziej tłuste i ciężkostrawne pokarmy. Obciążają one jednak wątrobę i pęcherzyk żółciowy.
Z kolei wiosna jest czasem, kiedy u wielu osób nawracają dolegliwości związane z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, pojawia się rozdrażnienie i wiosenne zmęczenie. Organizm zmęczony po zimie „domaga się” więcej witamin, słońca, ruchu.
Co możemy zrobić, żeby sobie pomóc ?
Aby „pożegnać się” z zimą i przygotować organizm do wiosny warto zrobić sobie kurację oczyszczającą, odciążającą wątrobę i pęcherzyk żółciowy.
Bezpieczne, łagodne i skuteczne działanie mają:
1. Herbatka ze znamion (włosów) kukurydzy:
Przygotowanie:
Na 1 litr wody wrzucamy 4-5 łyżek stołowych znamion kukurydzy.
Gotujemy 20 minut.
Wlewamy do termosu, pijemy po 1 szklance 3 razy dziennie, lub popijamy w ciągu dnia.
Jeżeli nie mamy termosu, możemy pić herbatkę na zimno.
Ma ona też delikatne działanie rozpuszczające kamienie żółciowe.
2. Liść karczocha:
Przygotowanie:
Łyżeczkę od herbaty liści karczocha zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy na 10-15 minut, aby się zaparzyła.
Pijemy 3 razy dziennie.
3. Ziele mniszka lekarskiego:
Przygotowanie:
Dwie łyżeczki od herbaty ziela mniszka zalewamy trzema szklankami wody, gotujemy 5 minut.
Pijemy 3 szklanki dziennie.
Możemy też połączyć te 3 herbatki:
Przygotowujemy herbatkę ze znamion kukurydzy według podanego wyżej przepisu, na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy 3 łyżeczki ziela mniszka, a pod sam koniec gotowania dodajemy 3-4 łyżeczki liści karczocha.
Pijemy herbatkę ziołową przez 10 dni, następnie robimy 3 dni przerwy i możemy znowu ją powtórzyć.
Wiosna jest czasem, kiedy możemy też przeprowadzić kuracje, które wzmocnią nasz organizm na cały rok. Jedną z najważniejszych i polecanych przeze mnie pacjentom od wielu lat jest picie soku ze świeżej pokrzywy. Można dodać też do niej całe ziele mniszka, liście lebiodki lub krwawnika.
Autor: Urszula Chorzępa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WROTYCZ na kleszcze i inne robaki. Właściwości i zastosowanie wrotyczu ...